Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre şefii Parchetelor: 'Nu faceţi modificări sub presiune'

ministerul justitiei

Anunţ de ultimă oră al ministrului interimar al Justiţiei despre procedura numirii şefilor parchetelor

Robert Cazanciuc afirmă că eventuala schimbare a procedurii de numire a procurorilor şefi din Parchetul General, DNA şi DIICOT nu trebuie făcută "sub presiunea unor termene".

Citeşte şi: Liviu Dragnea către Dacian Cioloș: Bun venit în cadrul PSD! Răspuns FABULOS al premierului

Legat de susţinerea propunerii înaintate de CSM, în contextul modificărilor la legile justiţiei, ca, în procedura de numire a şefilor PÎCCJ, DNA şi DIICOT, ministrul Justiţiei să fie eliminat din ecuaţie, Robert Cazanciuc a susţinut că a avut dialog cu membrii Consiliului pe această temă şi că nu poate spune că s-a ajuns la o concluzie comună.

"Sistemul actual, în care ministrul face propunerea, a adus la conducerea parchetelor oameni care au performat, fapt recunoscut atât în plan intern, cât şi în plan extern. Dacă trebuie schimbată şi revenit, spre exemplu, la procedura agreată cu Comisia Europeană în 2004, derulată în faţa CSM, este un lucru ce trebuie în continuare dezbătut. Mai multe aspecte sunt certe: este nevoie de transparenţă, este nevoie ca procedura să încurajeze oamenii cu performanţe, oameni responsabili, oameni respectaţi profesional. E clar că toate acestea trebuie făcute într-un mecanism de checks and balances şi, pentru a găsi formula optimă, este nevoie în continuare de dialog. (...) Schimbarea procedurii nu este un scop în sine şi nu trebuie făcute modificări sub presiunea unor termene. Pentru că nu impune nimeni un termen şi trebuie să ne impunem noi să avem încredere într-o anumită procedură", a declarat ministrul Justiţiei pentru Agerpres.

Despre propunerile CSM privind legile justiţiei, la 10 ani de la ultimele modificări substanţiale, Cazanciuc consideră că acestea urmăresc o mai bună eficienţă a sistemului.

Citeşte şi: Dacian Cioloş face anunţuri cruciale pentru România

"Este evident că, după 10 ani de zile, viaţa îţi poate arăta că anumite lucruri pot fi îmbunătăţite. Propunerile CSM pornesc de la o realitate - independenţa şi responsabilitatea sunt două feţe ale aceleaşi monede. Cred că, în momentul de faţă, nu există nici un fel de influenţe asupra soluţiilor pe care magistraţii le pronunţă. Lucrurile însă trebuie tratate cu responsabilitate. Dacă am ajuns ca, în ultimul raport de ţară, să se arate că independenţa magistraţilor nu este o scuză pentru practica neunitară înseamnă că ceva trebuie corectat în sistem. (...) Sistemul judiciar trebuie să selecteze şi promoveze pe acei oameni care au vocaţia de a fi magistraţi, şi nu pe cei care vor să aibă doar un loc de muncă bine plătit pe termen lung", precizează ministrul Justiţiei.

Referitor la propunerile care vor fi înaintate în 2016 pentru şefii din Parchetul General şi DNA, Robert Cazanciuc a menţionat că, dacă lucrurile sunt tratate responsabil, poate fi una dintre cele mai uşoare sarcini pe care viitorul ministru le va avea.

"Pornind de la rezultatele concrete, în mod cert, cel mai bun lucru este să prelungească mandatelor actualilor conducători", a adăugat el.

Citeşte şi: OFICIAL Dacian Cioloș a prezentat noul Guvern al României

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.