Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț din Senat: Ucraina urmează să intre în NATO

După ce Volodimir Zelenski s-a jucat de-a alba-neagra cu dorința Ucrainei de a adera la NATO, optând, în cele din urmă, pentru a spune că vrea să intre în cea mai puternică alianță militară din istoria omenirii, Bucureștiul transmite că acest lucru se va întâmpla. A spus-o chiar senatoarea Nicoleta Pauliuc, preşedinta Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, care a anunțat, la evenimentul "Bucharest Leaders Summit: The Highway to Succes", că Ucraina va intra în NATO.

În plus, senatoarea liberală are vești bune și pentru Republica Moldova, care este pe drumul de aderare în Uniunea Europeană.

”Noi, factorii de decizie de la Bucureşti, credem că nu va mai trece foarte mult timp până când România şi Ucraina vor avea o responsabilitate partajată în apărarea Flancului Estic la NATO şi, împreună cu Republica Moldova, vom reprezenta frontiera răsăriteană a Uniunii Europene. Cu siguranţă, după victoria Ucrainei împotriva unei Federaţii Ruse cu o viziune retrogradă asupra lumii, procesele de aderare la Uniunea Europeană şi NATO vor fi accelerate.

Pe această cale, vreau să-i felicit pe decidenţii de la Kiev că au înţeles faptul că Republica Moldova este o piesă crucială a acestui puzzle geostrategic. Pe cale de consecinţă, efortul de aderare la UE trebuie privit ca un proces sincron. De altfel, în discuţiile pe care le-am avut şi anul acesta, şi anul trecut, la Chişinău, a devenit foarte clar că obiectivul fundamental este conectarea Republicii Moldova, în tandem cu Ucraina, la principiile şi valorile Uniunii Europene.

În această ecuaţie, rolul României este important pentru că Bucureştiul chiar a fost un pilon de stabilitate în Flancul Estic. Am fost solidari, am fost înţelepţi în acţiune, nu am creat probleme, ne-am achitat de sarcinile care ne-au revenit în efortul colectiv de securizare a spaţiului euro-atlantic şi am făcut eforturi, inclusiv economice, pentru a sprijini cauza corectă a Ucrainei. Am făcut-o sub imperiul ideii binelui comun, dar şi gândindu-ne că, la un moment dat, vom putea fi un bloc de acţiune şi discurs unitar.

Din perspectivă militară şi de securitate, trebuie spus că România alocă 2,5% din PIB pentru Apărare –începând de anul acesta. În total, vorbim de peste 60 de miliarde de euro până în 2030. Bani mulţi care vor merge către achiziţia de tehnică militară de ultimă generaţie – atât pentru protecţia spaţiului aerian (vorbim de decizia privind achiziţia de avioane F35), dar şi pentru securitatea în Marea Neagră.”, a spus Nicoleta Paulic la "Bucharest Leaders Summit: The Highway to Succes" organizat de Grupul de Presă MediaUno și Institutul Național de Statistică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.