Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț exploziv al ambasadorului SUA: 'Un atac aerian asupra României este mult mai probabil'! Ce spune despre achiziția sistemelor Patriot

hans klemm

România "face cea mai bună alegere" în ceea ce priveşte achiziţia sistemelor Patriot, acestea fiind o soluţie pentru apărarea aeriană a ţării, a declarat vineri, la Bucharest Forum, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.

"Anul acesta se vor cumpăra sisteme sol-aer şi sistemele acestea sunt foarte utile, sunt o alegere logică. Un atac la frontieră nu este un scenariu foarte probabil, deşi nu putem să-l ignorăm, dar un atac aerian asupra României este mult mai probabil", a afirmat diplomatul.

El a vorbit şi de intenţia autorităţilor române de a achiziţiona avioane F16.

Citește și: CONCLUZIILE RAPORTULUI! Neregulile descoperite de Inspecția Judiciară la DNA

"România a cumpărat 12 avioane F16 din Portugalia, o decizie foarte înţeleaptă. Susţinem Ministerul Apărării în vederea achiziţiei mai multor avioane F16 şi în paşii făcuţi pentru modernizarea bazei existente", a spus Klemm. În opinia sa, "România face cea mai bună alegere cu sistemele Patriot".

"Acestea pot să ofere apărare împotriva rachetelor balistice. Noi am folosit acest sistem de 30 de ani. Nu este un sistem vechi, ci un sistem care a fost supus testelor, în luptă. Este interoperabil cu forţele armate ale Statelor Unite ale Americii şi astfel România intră în elita celor 12 state care folosesc sistemul Patriot, care răspunde foarte bine ameninţărilor din aer", a punctat Hans Klemm.

El a vorbit despre intenţiile României de a-şi moderniza sistemele de apărare.

"În acest moment se doreşte folosirea bugetului mărit pentru a creşte capacitatea industriei de Apărare din România. Statele Unite vor coopera cu partenerul nostru strategic în acest sens. România a fost un partener şi un aliat excepţional pentru NATO", a punctat Hans Klemm.

El a vorbit şi despre provocările de securitate din regiune, şi anume criza umanitară din Siria şi Irak, tensiunile din Balcani, gradul de nesiguranţă în Moldova şi "atitudinea agresivă a Rusiei" în regiune.

Klemm a amintit că guvernul SUA a mărit de patru ori fondurile pentru siguranţa Europei şi a menţionat locurile din România ce fac parte din infrastructura de Apărare - Câmpia Turzii, Kogălniceanu şi centrul de instrucţie de la Cincu.

Citește și: Unul dintre 'interlopii' care l-au păzit pe Dragnea se prezintă: Domnilor 'jurnalişti', MĂ PREDAU - FOTO

"Evident, România trebuie să îşi modernizeze forţele armate. Anul acesta s-au alocat 2% din PIB pentru cheltuieli pentru Apărare, aşa cum România şi-a luat angajamentul acum câţiva ani. Statele Unite recunosc efortul făcut de Guvernul României, un Guvern care trebuie să răspundă şi altor nevoi şi care şi-a mărit bugetul cu aproximativ 50 %", a mai spus Klemm.

El a evidenţiat că "sacrificiile făcute de români nu au rămas neobservate nici la Washington, nici la Bruxelles". "România este un exemplu pentru aliaţii NATO din punctul de vedere al securităţii", a spus el, conform Agerpres.

Klemm a vorbit despre misiunea sa în România. "În fiecare zi descopăr cât de multe mai am de învăţat despre România şi să îmi formez contacte regionale pentru a-mi îndeplini misiunea şi fac asta zi de zi", a mărturisit Klemm. El şi-a amintit de vizita sa la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", din Iaşi, la deschiderea anului universitar, la 100 de ani de la misiunea predecesorului său, Charles Vopicka.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.