Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunt important pentru cetatenii romani care doresc sa se deplaseze catre Romania

VideoHive
Letonia
Ambasada României la Vilnius informează cetățenii români care doresc să revină în România în contextul epidemiei cu noul coronavirus că, la acest moment, există pe tot teritoriul Europei numeroase limitări ale traficului aerian, rutier, feroviar și maritim.
Recomandăm astfel cetățenilor români să se informeze înainte de a pleca la drum pentru a nu rămâne blocați pe traseu.
Cetățenii români care doresc să se deplaseze, pe cale rutieră, către România pe ruta Finlanda – Estonia – Letonia – Lituania – Polonia sunt sfătuiți să evite acest traseu deoarece autoritățile letone și poloneze nu permit intrarea pe teritoriul național a cetățenilor străini. De asemenea, Lituania a luat decizia închiderii punctelor de frontieră rutiere cu Belarus, iar o eventuală rută din Letonia prin Rusia sau Belarus (pentru posesorii de pașaport și viză) și Ucraina nu este fezabilă din cauza măsurilor de nepermitere a trecerii frontierei de către cetățenii străini impuse de autoritățile ruse și ucrainiene.
Cetățenii români care ajung pe teritoriul Letoniei și Lituaniei riscă să rămână blocați în aceste state, fără a se mai putea întoarce către statele din care au călătorit, deoarece Estonia și Lituania permit doar tranzitul către statele de reședință.
Pentru cetățenii români aflați déjà pe teritoriile Lituaniei sau Letoniei, singura posibilitate de deplasare către România (inclusiv cu autoturismele) este varianta rutei de feribot Klaipeda (Lituania) - Kiehl (Germania) și de acolo continuarea deplasării pe relația Germania, Austria, Ungaria, România. Pentru a putea intra pe teritoriul Lituaniei în scop de tranzit, cetățenii români trebuie să contacteze în prealabil, recomandăm cu cel puțin 24 de ore înainte de ajungerea în frontiera Republicii Lituania (singurul punct de frontieră rutier deschis între Lituania și Letonia este cel de la Salociai–Grenstale, pe ruta Riga-Kaunas), Ambasada României la Vilnius, la adresa de e-mail: vilnius.consul@mae.ro sau nr. de tel. +370 685 7323 și să transmită următoarele informații:
• Numele, prenumele, CNP și data nașterii a persoanelor care doresc să tranziteze teritoriul Lituaniei;
• Date despre mijlocul de transport folosit (nr. înmatriculare) și ruta pe care tranzitează.
După obținere aprobării autorităților lituaniene, tranzitul se va efectua fără opriri care nu sunt necesare, în grupuri de persoane sau vehicule și cu escortă obligatorie a persoanelor care se întorc în țările de reședință.
Cetățenii români aflați în Lituania sau Letonia și care doresc să călătorească pe ruta de feribot menționată sunt sfătuiți să contacteze direct operatorul de transport pentru informații actualizate și achiziționarea biletelor – DFDS – tel +37046323232, web: https://www.dfds.com/…/keltai-i-baltijos-sal…/kylis-klaipeda (conform operatorului, informațiile privind operarea cursei de feribot trebuie verificate zilnic, la fel ca și disponibilitatea biletelor – compania recomandă achiziționarea biletelor în avans, online).
Recomandăm cetățenilor români să evite deplasările în această perioadă, iar în cazul în care călătoria este imperios necesară să se informeze în prealabil cu privire la condițiile în care se pot efectua deplasările și să analizeze inclusiv posibilitatea de a se repatria către România direct din statele în care se află (prin intermediul unor curse aeriene sau de feribot), evitând astfel să rămână blocați pe teritoriul Lituaniei sau Letoniei.
Cetățenii români aflați pe teritoriul Lituaniei și Letoniei pot solicita asistență consulară în cazul în care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, la numărul de telefon: +370 68573238.
În afara situației tranzitului către România, în condițiile mai sus prezentate, pe timpul stării de carantină cetățenii străini, cu excepția celor care au drept de ședere în Lituania, a șoferilor și membrilor echipajelor în cazul transportului de bunuri sau persoane, a persoanelor care au drept de ședere în Lituania, a personalului misiunilor diplomatice și consulare (potrivit Convențiilor de la Viena), a personalului care servește în contingentele NATO și a membrilor familiilor acestora și a persoanelor invitate de guvernul lituanian, nu pot intra pe teritoriul Lituaniei.
Toate persoanele care intră în Lituania, în alt scop decât pentru a tranzita spre țara de reședință, vor fi supuse regimului de carantină (izolare) de 14 zile, cu excepția membrilor echipajelor angajați în transportul internațional comercial, a persoanelor care au călătorit în străinătate în interes de serviciu și a membrilor delegațiilor oficiale care nu prezintă simptome de infecție cu COVID-19 (această din urmă condiție aplicându-se tuturor categoriilor exceptate).
Cetățenii străini a căror ședere legală în Lituania va expira în timpul carantinei și care nu pot să plece din Republica Lituania la timp, fără vină proprie, nu vor fi supuși deciziilor de returnare sau răspundere administrativă pentru ședere ilegală. Cetățenii străini menționați mai sus, precum și cei cu privire la care a fost adoptată o decizie de returnare pot rămâne în Lituania pe timpul carantinei. Acestor persoane li se va solicita să părăsească teritoriul lituanian după încheierea carantinei.
Pentru a asigura returnarea, Departamentul lituanian pentru Migrație solicită acestor persoane să informeze despre acest lucru prin e-mail la adresa info@migracija.gov.lt.
Conform informărilor oficiale ale guvernului leton, cetățenilor români nu li se permite intrarea pe teritoriul Letoniei decât dacă dețin un drept de ședere valabil în această țară sau dacă efectuează transporturi de mărfuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.