Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunţ îngrijorător al Statelor Unite: E posibil un nou Război Rece

flota-rusia

Coordonatorului serviciilor americane de informaţii, James Clapper, consideră posibilă revenirea la o formă de 'Război Rece' între SUA şi o Rusie hotărâtă să îşi apere statutul de mare putere mondială, relatează France Presse.

"Multe dintre acţiunile agresive" ale Rusiei din acest moment pentru a-şi apăra "statutul de mare putere mondială" ar putea continua, iar "noi ne vom putea trezi într-o spirală asemănătoare cu Războiul Rece", a declarat el în cadrul Comisiei pentru forţe armate din Senat. "Ruşii sunt paranoici în privinţa NATO. Sunt foarte preocupaţi" că ar putea fi blocaţi în capacităţile lor de acţiune, a declarat Clapper.

"Ei sunt foarte, foarte preocupaţi" în privinţa apărării antirachetă occidentale şi de cum poate submina aceasta arsenalul lor nuclear, piatră de temelie a statutului lor de mare putere mondială, a explicat coordonatorului serviciilor americane de informaţii. Preşedintele rus Vladimir Putin este "primul lider după Stalin care a extins teritoriul rus", a reamintit el, făcând aluzie la anexarea Crimeii.

Iar intervenţia rusă în Siria este "prima folosire semnificativă după decenii" a unei forţe expediţionare dincolo de fosta sferă sovietică, a spus el. Rusia a dus de asemenea "războiul de informaţii la un nou nivel", "publicând informaţii false sau înşelătoare pentru a discredita Occidentul", sau pentru a face ca evenimentele care îi afectează imaginea să devină "confuze", a adăugat el. În raportul său scris, Clapper a notat de asemenea că Rusia îşi dezvoltă potenţialul de atacuri cibernetice, cu dorinţa în special "de a ţinti infrastructura cheie" (reţele de electricitate, de transport etc.). "Operaţiunile cibernetice ale Rusiei vor cel mai probabil să lovească în interesele americane", a subliniat Clapper.

Rusia a dezvoltat de asemenea o rachetă de croazieră, încălcând Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, a reamintit el, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.