Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț îngrijorător făcut de analiștii financiari: curs de peste 5 lei / euro și o inflație de peste 10% în următorul an

www.romanialibera.ro
curs valutar leu, euro

Analiștii financiari din asociația CFA România anticipează peste 12 luni o inflație de 10,56% și un curs de 5,0652 lei/euro. Indicatorul de încredere economicp al asociației și-a continuat scăderea, informează MEDIAFAX.

“Pe fondul anticipațiilor de încetinire puternică a economiei globale, indicatorul de încredere macroeconomică și-a continuat scăderea, înregistrând valori apropiate de minimele istorice, evoluție în concordanță cu scăderea la minime istorice a indicatorilor de încredere la nivel global. În concordanță cu scăderea încrederii în economie, și anticipațiile de creștere economică s-au redus de la 4.5% în 2022 la 1.6% în 2023”, spune Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut la valoarea de 33,3 puncte. Această situație s-a datorat scăderii, cu 0,3 puncte a componenței de anticipații și cu 3,4 puncte a componenței de condiții curente.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 83% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0000 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0652 lei pentru un euro. Ambele valori anticipate înregistrează o ușoară reducere față de exercițiul din luna august.

Este de remacat faptul că în jur de 79% dintre participanții la sondaj anticipează scăderea prețurilor proprietăților rezidențiale din marile orașe (nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a prețurilor), în timp ce peste 83% dintre participanți consideră aceste prețuri supraevaluate (nefiind înregistrată nicio opinie de sub-evaluare).

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022 scade la o valoare medie de 6,6%, iar pentru anul 2023 valoarea estimată este de 5,8%.

Evoluția anticipată, în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 4,5%. Pentru anul 2023 valoarea anticipate de creștere a PIB real este 1,6%. Datoria publică în PIB este anitcipata să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 11 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: condițiile curente - referitoare la mediul de afaceri și piață muncii, precum și anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie. Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET și condițiile macroeconomice globale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.