Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunţ TRIUMFĂTOR al armatei irakiene. Oraşul Mosul este complet ELIBERAT

reuters
mosul

Forţele irakiene au anunţat joi că au preluat controlul asupra moscheii Al-Nuri, unde Abu Bakr al-Baghdadi şi-a ţinut în iulie 2014 prima predică în calitate de şef al grupării jihadiste Statul Islamic (SI), ultima sa apariţie publică ştiută până în prezent, informează AFP, potrivit agerpres.

Anunţul a fost făcut de armata irakiană, potrivit căreia forţele speciale au recucerit moscheea din mâinile jihadiştilor.

ALERTĂ în Germania. O inchisoare este EVACUATĂ după descoperirea unei bombe

'Statul lor fictiv a căzut', a declarat - potrivit Reuters - un purtător de cuvânt al armatei irakiene, citat de postul public de televiziune irakian.

Cu toate acestea, un comandant al forţelor speciale, generalul Abdelwahab al-Saadi, a declarat pentru AFP că situl nu a fost încă recucerit, dar că forţele irakiene sunt pe cale să o facă, aflându-se la numai 20 de metri de acele locuri.

"Serviciul de contraterorism (CTS) controlează moscheea Al-Nuri şi Al-Hadba ((minaretul înclinat - n.r.)", a anunţat Comandamentul pentru operaţiuni comune într-un comunicat.

Moscheea şi minaretul înclinat, cunoscut sub numele de "Hadba" (Cocoşatul), distruse săptămâna trecută de jihadişti, erau monumentele emblematice ale oraşului Mosul. Ele au dobândit o importanţă specială mai ales în timpul dominaţiei SI, care a cucerit Mosul în 2014.

În această moschee, Al-Baghdadi şi-a făcut apariţia la puţin timp după ce jihadiştii au cucerit acest al doilea oraş ca mărime din Irak, îndemnându-i într-o predică pe musulmani să-i dea ascultare.

Erdogan este pus la punct în Germania: Orice întâlnire în afara G20 este 'INOPORTUNĂ'

Minaretul, a cărui construcţie a fost finalizată în 1172, era o emblemă a oraşului şi a fost imprimată pe biletele de 10.000 de dinari irakieni. Jihadiştii au arborat drapelul lor negru în vârful lui, la o înălţime de 45 de metri.

La trei ani după aceea, soarta lui al-Baghdadi rămâne necunoscută, în timp ce SI a pierdut cea mai mare parte a teritoriului pe care l-a ocupat ca urmare a unei ofensive fulgerătoare, lansată în iunie 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.