Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan este pus la punct în Germania: Orice întâlnire în afara G20 este 'INOPORTUNĂ'

reuters
Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Berlinului să-i permită să se întâlnească cu cetăţenii turci din Germania săptămâna viitoare, a anunţat joi ministrul de externe german Sigmar Gabriel, care a catalogat o astfel de vizită ca "inoportună" în condiţiile actuale, în afara summitului G20, relatează DPA, potrivit agerpres.

Germania şi alte ţări europene au manifestat rezerve în trecut în ceea ce priveşte astfel de vizite, de teama extinderii campaniei politice turce pe teritoriul lor.

SCANDALUL de la CNN intensifică şi mai mult tensiunile dintre Casa Albă şi mass-media - VIDEO

Guvernul german consideră că ar fi "inadecvat" ca preşedintele Erdogan să apară public în Germania în afara summitului G20, având în vedere tensiunile actuale dintre cei doi aliaţi NATO, a subliniat şeful diplomaţiei germane.

Turcia a cerut oficial miercuri permisiunea pentru ca Erdogan să se adreseze cetăţenilor turci care trăiesc în Germania în timpul unei vizite, a declarat Sigmar Gabriel, în pofida recomandării sale făcute Ankarei acum două săptămâni să renunţe la această cerere oficială.

El a făcut aceste declaraţii jurnaliştilor care îl însoţesc joi în vizita sa în Rusia, unde s-a întâlnit deja cu omologul său rus Serghei Lavrov la Krasnodar, în sudul Federaţiei Ruse, iar în cursul după-amiezii va fi primit de preşedintele Vladimir Putin la Moscova.

La începutul acestui an, Germania a blocat mai multe evenimente ale oficialităţilor de la Ankara care doreau să se adreseze alegătorilor turci înainte de referendumul privind schimbările constituţionale în Turcia şi transformarea ţării din democraţie parlamentară într-un sistem prezidenţial. Aceste restricţii au stârnit furia lui Erdogan, care i-a catalogat drept "nazişti" pe unii lideri europeni, printre alte epitete.

ALERTĂ în Germania. O inchisoare este EVACUATĂ după descoperirea unei bombe

Erdogan insistă asupra organizării unui referendum cu privire la reintroducerea pedepsei cu moartea. Uniunea Europeană a avertizat Ankara că un astfel de demers va pune capăt procesului de aderare a Turciei la UE. În acelaşi timp, Germania a anunţat că nu va permite turcilor care trăiesc pe teritoriul său să participe la un astfel de plebiscit, întrucât ar fi în contradicţie cu Constituţia germană şi cu valorile europene.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în Turcia în 2004, totodată aceasta este incompatibilă cu legislaţia europeană.

Circa 1,4 milioane de cetăţeni turci din Germania sunt eligibili să voteze la alegerile din Turcia. Circa jumătate dintre ei au participat la recentul referendum privind întărirea puterilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.