Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunţul liberalilor în privinţa propunerii legislative privind diminuarea risipei alimentare

PNL

Plenul Camerei Deputaților a adoptat astăzi propunerea legislativă privind diminuarea risipei alimentare, inițiată de Florin-Alexandru Alexe, deputat PNL. Proiectul de lege a fost inițiat pe fondul creșterii alarmante a risipei alimentare la noi în țară. Conform anumitor estimări, în România se risipesc aproximativ 2,5 milioane de tone de alimente anual, ceea ce înseamnă aproximativ 2% din totalul alimentelor risipite la nivelul Uniunii Europene.

Legea prevede ca pe toți operatorii economici din lanțul agroalimentar să ia măsuri de reducere a risipei, dar măsurile se adresează în principal comercianților de alimente. Astfel, aceștia vor trebui să urmărească o ierarhie a măsurilor de prevenire a risipei. În primul rând, vor trebui să ia măsuri de dimensionare a stocurilor și de vânzare accelerată a produselor care se apropie de data expirării. În al doilea rând, produsele care riscă să iasă din termenul de valabilitate, dar sunt încă potrivite pentru consumul uman vor fi oferite prin donare sau sponsorizare organizațiilor non-guvernamentale cu rol social. În cazul în care alimentele nu mai pot fi consumate de oameni în condiții de absolută siguranță, ele pot fi oferite adăposturilor de animale, pot fi valorificate prin compostare sau prin transformare în biogaz. Comercianții care vor distruge în mod intenționat alimente aflate aproape de data expirării vor fi penalizați cu amenzi între 1000 și 10000 de lei.

Deputatul Florin-Alexandru Alexe a declarat: „De astăzi, România este a treia țară din Uniunea Europeană care are o legislație specifică pentru combaterea risipei alimentare. Este o problemă deosebit de gravă a lumii moderne, iar țara noastră va servi de astăzi drept exemplu pentru celelalte. A fost un proces îndelungat de la elaborare până la adoptare și mă bucur că am avut ocazia să discut cu foarte mulți profesioniști desăvârșiți, atât din cadrul ministerelor, cât și din cadrul societății civile.”, conform unui comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.