Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunţul lui Petre Roman după ce şi-a lansat cartea de memorii: 'Nu fac niciun fel de speculaţii, nu aduc justificări, nu acuz'

Inquam Photos / Octav Ganea
Petre Roman Parchet

Fostul premier Petre Roman afirmă că în cartea sa de memorii "Despre pasiune în vremuri de libertate", apărută recent la editura Cartea Românească, povesteşte ceea ce a trăit, fără a face speculaţii sau a acuza pe cineva conform Agerpres.

"Cartea e scrisă ca povestiri. Sunt 70 de episoade şi două scrisori. Fiecare episod cuprinde un moment pe care l-am trăit fie la Revoluţie, fie ca prim-ministru. Ea se referă strict la perioada de când am intrat în Revoluţie şi până când, din nenorocire, s-a produs răsturnarea prin forţă a guvernului pe care l-am condus. Ceea ce pot să vă spun este că în această carte nu fac niciun fel de speculaţii, nu aduc justificări, nu acuz, ci povestesc simplu, direct ceea ce am trăit, cum am trăit, sigur, cu perspectiva de astăzi (...). Sigur că povestesc cu absolută deschidere, adică în această carte nu veţi găsi neadevăruri cu intenţie", a declarat Roman, luni, la lansarea cărţii.

El a susţinut că în paginile cărţii pot fi găsite "foarte multe episoade care lămuresc situaţia de astăzi", inclusiv cel care se referă la sosirea regelui Mihai în ţară în 1990. Fostul premier a mărturisit că cel mai greu moment din viaţa sa a fost reprezentat de evenimentele de la Târgu Mureş din martie 1990. "Momentul din martie 1990 a fost unul de grea cumpănă pentru statalitatea României. Dacă lucrurile acolo mergeau către conflictul violent, sângeros dintre români şi maghiari, e foarte probabil că, pe un scenariu bosniac, cum s-a spus, România ar fi fost supusă unui protectorat, cel puţin al Naţiunilor Unite. A fost un moment de groaznică cumpănă, pe care l-am trecut cu bine şi eu povestesc cum s-a-ntâmplat. Povestirea are toată, toată savoarea ei, pentru că cel care mi-a dat ideea, nu execuţia, aceea sigur că mi-am asumat-o eu, a fost fostul rezident al Securităţii de la Târgu Mureş", a precizat Roman.

Totodată, el a amintit de scrisoarea pe care în 24 iulie 1990 a adresat-o secretarului general NATO de atunci, Manfred Worner. "În 24 iulie 1990, când i-am scris această scrisoare, în care îi ceream să stabilim o misiune diplomatică la NATO, eu ştiam foarte bine că asta înseamnă că vrem să intrăm în NATO. Spre marea mea surpriză, eram singurul dintre foştii prim-miniştri din ţările foste comuniste care a avut îndrăzneala să facă treaba asta. Drept care am fost primul prim-ministru dintr-o ţară fostă comunistă care în octombrie '90 am fost primit cu absolut tot protocolul de către Manfred Worner şi de către cei 16 ambasadori ai ţărilor NATO", a mai spus Roman.

La lansare, despre volumul "Despre pasiune în vremuri de libertate" au vorbit, alături de directorul editurii Cartea Românească, Călin Vlasie, foşti membri ai Guvernelor Roman - Adrian Năstase, Eugen Dijmărescu, Doru-Viorel Ursu, dar şi Romeo Raicu, Ion Ţiriac ori Ilie Năstase.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.