Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunțul Statelor Unite cu privire la cei care facilitează migraţia ilegală în America Latină

stock.adobe.com
migratie sua

Secretarul de Stat american Antony Blinken a îndemnat la sancţionarea celor care facilitează ”migraţia ilegală”, într-o conferinţă regională, marţi, în Guatemala, pe tema migraţiei, un subiect care se află în centrul campaniei electorale prezidenţiale în Statele Unite, relatează AFP, citat de news.ro.

”Noua politică de restricţionare a vizelor vizează persoane care furnizează cu bună-ştiinţă un mijloc de transport celor care vor să emigreze ilegal în Statele Unite” a declarat Blinken în faţa omologilor săi şi unor funcţionari din cele 20 de ţări semnatare ale ”Declaraţia Migraţiei şi Protecţiei” de la Los Angeles, adoptată la un summit al Americilor în 2022.

Această declaraţie recunoaşte că migraţiile neregulate le afectează pe fiecare dintre ţările noastre şi că fiecare dintre noi are respinsabilitatea să contribuie la remedierea” problemei, a adăugat Blinken, care a evocat ”o provocare cu adevărat istorică” la adresa continentului american.

Secretarul de Stat american a arătat cu degetul ”zboruri cherter care vin în Nicaragua” cu candidaţi asiatici şi africani la exil în Statele Unite.

El a anunţat că Washingtonul a anunţat luni ”restricţii în domeniul vizelor vizând conducărtori de întreprinderi maritime columbiene care facilitează imigraţia clandestină”. El a subliniat asupra unor ”resurse semnificative în vederea unei lărgiri a căilor migraţiei legale ca alternativă la migraţia neregulată”.

Antony Blinken a anunţat că susţine ”eforturile locale în vederea ajutării persoanelor să rămână în siguranţă în propria ţară prin atacarea cauzelor profunde care determină oamenii să se deplaseze”.

Aproximativ 2,8 milioane de migranţi ilegali intră în Statele Unite anual.

În plin an electoral, imigraţia s-a impus ca unul dintre subiectele-far ale campaniei în care preşedintele democrat Joe Biden îl înfruntă pe predecesorul său republican Donald Trump, în opinia căruia Biden nu face suficient în lupta împotriva imigraţiei ilegale.

”GĂSIREA UNOR SOLUŢII COMUNE”

Preşedintele Guatemalei Bernardo Arévalo a îndemnat la o ”facilitare a unei migraţii sigure, ordonate, umane şi reglementate pentru ca să putem lucra la căutarea unor soluţii”.

”Suntem convinşi că migraţia este o provocare multilaterală şi că pronind de aici trebuie să găsim soluţii comune”, a declarat AFP adjuncta chiliană a ministrului de externe Gloria de la Fuente.

Reprezentanţi ai Organizaţiei internaţionale a Migraţiilor (OIM) şi Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) participă, între alţii la conferinţă.

Candidaţii la exil în Statele Unite, aflaţi în căutarea unei vieţi mai bune, tranzitează în majoritatea lor jungla neospitalieră Darién, situată la frontiera dintre Columbia şi Panama, iar apoi traversează America Centrală până în Mexic pentru a se duce la frontiera Statelor Unite.

În 2023, peste o junmătate de milion de persoane - în principal venezueleni - au traversat această junglă, fără apărare împotriva bandelor criminale care operează în aceasta.

Mii de locuitori ai Americii Centrale îşi părăsesc ţara pentru a scăpa de sărăcie şi de lipsa de oportunităţi.

Începând din octombrie 2023 şi până în februarie 2024, aproape 130.000 de locuitori ai Guatemalei au trecut ilegal frontiera dintre Statele Unite şi Mexic, potrivit autorităţilor americane de frontieră.

În aceeaşi perioadă, aproximativ 1,15 milioane de migranţi au fost ”interceptaţi” de către Washington, potrivit Departamentului de Stat.

Migranţii nu parcurg întregul periplu pe cale terestră. Unii folosesc căi maritime şi aeriene.

Nicaragua, arătată cu degetul de către Antony Blinken, oprează ca un ”pod aerian” prin care migranţi asiatici şi africani încearcă să evite jungla Darién, potrivit unor oficiali americani şi analişti specializaţi în America Centrală.

Guvernul autoritarist el lui Daniel Ortega, căruia Guvernul american i-a impus sancţiuni, acordă numeroase vize, dau asigurări aceleaşi surse.

Nicaragua nu participă la această conferinţă şi nu a semnat Declaraţia de la Los Angeles din 2022, unde nu a fost invitată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.