Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunțul UE care răstoarnă explozia facturilor din România: Specula se va pedepsi cu amenzi uriașe

Pinterest
energie electrica

„Demersurile mele de modificare a legislației UE pentru stoparea speculei pe piața energiei au obținut joi aprobarea Comisiei pentru Industrie, Energie și Cercetare (ITRE), urmând să fie supuse votului plenului”, transmite eurodeputatul PSD Dan Nica.

Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, spune că demersurile sale de modificare a legislației UE pentru stoparea speculei pe piața energiei au obținut joi aprobarea Comisiei pentru Industrie, Energie și Cercetare (ITRE), urmând să fie supuse votului plenului. El a pledat pentru amenzi usturătoare, care vor merge în cazul persoanelor juridice până la 15% din cifra de afaceri pe anul precedent, iar pentru persoanele fizice până la 5 milioane de euro, potrivit unui comunicat de presă al PSD.

„Rata alarmantă cu care prețurile energiei au crescut iarna trecută și legătura acestei creșteri cu potențialele manipulări ale pieței în vederea speculei obligă la investigații suplimentare asupra cauzelor, precum și la măsuri pentru a împiedica repetarea acelei situații. Prețurile ridicate ale energiei electrice nu se datorează structurii pieței de profil, ci comportamentelor speculative și problemelor de aprovizionare”, afirmă Dan Nica, în calitate de coordonator al reprezentanților Grupului S&D din comisia ITRE.

Europarlamentarul român a atras atenția asupra elementelor transfrontaliere prezente în cazurile de abuz de piață și a avertizat că actuala configurație de supraveghere nu este adecvată pentru nivelul dorit de integrare al pieței europene de energie.

„În aceste condiții, am propus și am obținut suportul colegilor din principalele grupuri politice pentru o serie de măsuri concrete și ferme. În primul rând, este vorba de lărgirea competențelor de investigație ale Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), pe care o dotăm cu pârghiile necesare pentru a sancționa prin amenzi dure, pentru a putea inspecta mai eficient, în colaborare cu autoritățile naționale și pentru a putea asigura aplicarea interdicțiilor, în special în cazurile cu dimensiune transfrontalieră. Totodată, reglementăm mai strict raportarea și colectarea datelor privind participanții la piață”, încheie liderul Delegației PSD din Parlamentul European.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.