Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anvelopele de iarnă nu sunt totul - Reguli de bază pentru siguranța mașinii în sezonul rece

F. P.
spectrum news
viscol

Iarna este deja aici, mercurul de pe termometru este din ce în ce mai des spre zero, iar acest lucru ne spune că este timpul să pregătim mașina pentru iarnă. Poliția rutieră verifică deja mașinile pentru anvelope, ștergătoare, lumini în stare bună, iar contravenienții vor fi amendați pentru cea mai mică neregulă.

Iată de ce aveți nevoie pentru a vă pregăti mașina pentru iarnă:

Anvelope de iarnă

În timpul sezonului de iarnă, este recomandat să folosiți anvelope de iarnă. Acestea au o compoziție de cauciuc diferită și un profil specific al benzii de rulare, motiv pentru care sunt mult mai eficiente decât cele de vară pe zăpadă, gheață și la temperaturi scăzute.

În ultimele zile, multe stații de service din țară au cozi de mașini care își schimbă anvelopele. Serviciul costă între 150 și peste 600 de lei, în funcție de tipul de anvelope și alte opțiuni (umflarea cu azot de exemplu). Nerespectarea regulilor privind anvelopele se pedepsește cu reținerea talonului auto, la care se adaugă și o amendă cuprinsă între 2.500 si 4.000 de lei.

Acumulator

Acumulatorul este deosebit de sensibil la temperaturile scăzute din timpul iernii. Este o idee bună să îi verificați starea înainte de începerea iernii și, dacă este necesar, să îl încărcați sau să îl înlocuiți cu unul nou.

Chiar dacă este în stare bună, dacă nu folosiți vehiculul în fiecare zi, frigul vă poate juca o festă. Atunci va trebui să vă încărcați periodic bateria. Asigurați-vă că bornele sunt lipsite de oxid și coroziune și că fac un contact bun, fără joc.

Lumini

În timpul sezonului de iarnă, este foarte important ca sistemul de iluminare al mașinilor să fie în ordine. Aceasta înseamnă funcționarea luminilor de întâlnire și de drum, a indicatoarelor, a luminilor de frână, a semnalizatoarelor de direcție. În plus, farurile trebuie să fie bine reglate pentru a putea conduce în confort și pentru a nu orbi vehiculele care vin din sens opus. Nu uitați să aveți la voi și becuri de rezervă, în cazul în care trebuie să le schimbați.

Ștergătoarele

În primul rând trebuie să verificați dacă ștergătoarele nu sunt uzate. Din cauza căldurii din lunile de vară, cauciucul se întărește și nu mai curăță bine geamul.

Revizie tehnică

Unul dintre cei mai importanți factori cheie în pregătirea mașinii pentru lunile de iarnă este verificarea antigelului, a filtrelor, a bujiilor, a sistemului de încălzire. De asemenea, dacă este aproape timpul să schimbați uleiul mașinii, nu amânați. Temperaturile scăzute îngroașă uleiul, iar acest lucru afectează performanțele mașinii.

Ce trebuie să aveți la îndemână în mașină

  1. Răzuitoare de gheață
  2. frânghie și lanțuri
  3. trusă de prim ajutor
  4. roată de rezervă
  5. spray pentru dezghețarea încuietorilor
  6. lichid de rezervă pentru ștergătoare
  7. păstrați întotdeauna rezervorul cel puțin pe jumătate plin de combustibil în caz că rămâneți blocat pe drum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.