Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AP OSCE cere înlocuirea pacificatorilor din Transnistria cu o misiune civilă şi retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R.Moldova

atlanticcouncil.org
OSCE

Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE) a adoptat marţi - la cea de-a 30-a sesiune anuală desfăşurată în Vancouver (Canada) între 30 iunie-4 iulie - o rezoluţie pe tema situaţiei din Republica Moldova în care, în premieră, delegaţii au invitat pentru prima dată toţi actorii relevanţi să înceapă discuţii politice cu scopul de a transforma actuala misiune de menţinere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multilaterală, sub un mandat internaţional recunoscut, care să reflecte nevoile reale de pe teren, transmit miercuri Radio Chişinău şi Deschide.md, potrivit Agerpres.

"Adunarea Parlamentară a OSCE invită toţi actorii relevanţi să demareze discuţii politice pentru a transforma actuala operaţiune de menţinere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multilaterală, cu un mandat internaţional adecvat, care să reflecte toate nevoile reale de pe teren", se notează în rezoluţie.

De asemenea, AP OSCE se declară îngrijorată de încercările Rusiei de a destabiliza situaţia din regiunea transnistreană şi recunoaşte că negocierile în formatul 5+2 sunt suspendate din cauza agresiunii ruse în Ucraina. În acest sens, rezoluţia subliniază că conflictul de pe Nistru continuă să reprezinte un pericol pentru securitatea şi stabilitatea regiunii OSCE. Astfel, AP OSCE solicită ca "Federaţia Rusă să reia retragerea militarilor săi şi a depozitelor de muniţii de pe teritoriul R. Moldova, în conformitate cu statutul său constituţional de neutralitate şi cu deciziile luate la Summitul OSCE de la Istanbul, din 1999, precum şi cu rezoluţia 72/282 a Adunării Generale a ONU".

AP OSCE subliniază că diferendul transnistrean trebuie să se încheie cu o soluţie paşnică, care să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova în graniţele recunoscute la nivel internaţional, cu oferirea unui statut special regiunii.

De asemenea, Adunarea Parlamentară recunoaşte că R. Moldova este una dintre cele mai afectate ţări de războiului pornit de Rusia, stat calificat drept "de natură violent imperialistă şi colonialistă", care susţine regimul separatist de la Tiraspol.

"AP OSCE critică Rusia pentru folosirea resurselor energetice drept instrument de şantaj şi condamnă aţâţarea tensiunilor interne, bazate pe diferenţele de naţionalităţi în încercarea sa de a se implica în treburile interne ale R. Moldova cu scopul de a destabiliza ordinea politică şi de a răsturna guvernarea aleasă în mod democratic", se mai notează în rezoluţia adoptată marţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.