Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apa Nova, despre inundațiile din București: Probabilitate de depășire o dată la 20 de ani

igsu
inundatii

Cantitatea de ploi din zona Băneasa a fost de peste 50 l/mp în noaptea de duminică spre luni, dar pe alocuri au căzut peste 86 litri/mp, un astfel de fenomen extrem având o probabilitate de depășire de o dată la 20 de ani, potrivit Apa Nova.

Apa Nova transmis că în două ore cantitatea de precipitații înregistrată în zona Băneasa a fost de peste 50 l/mp, având intensități de până la 86,4 l/mp.

„Un astfel de fenomen extrem are o probabilitate de depășire de o dată la 20 de ani. Conform statisticilor, cantitatea medie de precipitații aferentă întregii luni iunie este de 82,3 l/mp, ceea ce înseamnă că în doar două ore a căzut 60% din cantitatea medie pentru luna iunie”, se arată în comunicatul transmis luni MEDIAFAX.

Conform documentului citat, sistemul de canalizare din zonă este proiectat pentru preluarea unei cantități de circa 23 l/mp în 2 ore, adică de peste două ori mai puțin decât ceea ce s-a întâmplat duminică.

„Înseamnă că, pentru a prelua în sistem o cantitate de apă generată de precipitații cu o intensitate precum cea înregistrată în zona Băneasa, este necesară o perioadă de timp de circa 4-5 ore. Practic, putem compara efectul acestor precipitații cu situația în care într-un recipient de 10 litri s-ar dori preluarea imediată a unui volum de 20 de litri. Deși cantitatea de apă căzută în zona și perioada respectivă a fost de 2 ori peste capacitatea proiectată, sistemul operat de Apa Nova București a reușit să preia volumul de precipitații într-un timp de circa 3 ore”, se precizează în comunicat.

Apa Nova a intervenit cu 17 hidrocurățitoare, 29 de autoutilitare și echipamente de pompare și 132 de specialiști ANB. Echipele au finalizat toate intervențiile până la ora 21.30.

Pompierii din București au avut 42 de intervenții, duminică seara, pentru evacuarea apei acumulate în subsoluri, locuințe și garaje, după ce Capitala s-a aflat sub avertizare cod portocaliu de ploi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.