Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apa s-a scumpit, compania de apă dă banii pe mese la restaurantul familiei primarului și pe genți de lux - Se întâmplă la Oradea

ebihoreanul.ro
florin birta

În mult lăudatul municipiu Oradea, în luna mai s-a scumpit semnificativ apa furnizată populației de compania municipală. În același timp, potrivit unor date prezentate de PSD Bihor, compania de apă înregistrează cheltuieli aberante, cum ar fi mese festive la restaurantul deținut de socrul primarului, parfumuri, pantofi și genți de lux.

Compania de Apă Oradea a avut, în 2022 și 2023, zeci de mii de lei pe cheltuieli de protocol, cum ar fi mese festive sau cumpărături într-o parfumerie și în magazinul de pantofi și genți Musette. Mai mult, compania a cumărat, în septembrie și decembrie 2022, opt autoutilitare de la Tiriac Auto, cu prețuri cuprinse care variază între 106.505 lei (aproximativ 21.000 de euro), 217.175 lei (aproximativ 44.000 de euro) și 251.335 lei (aproximativ 51.000 de euro), notează bihon.ro.

În magazinul Musette, CAO a cheltuit 4000 de lei, iar într-o parfumerie, în două dăți diferite, 13.500 de lei.

Pe lista cu cheltuielile companiei mai figurează „cheltuili protocol sărbători pascale” în valoare de 26.000 de lei, „organizare masă” 2.200 de lei, „masă festivă 8 Martie” 5.800 de lei, „eveniment 8 Martie” 3.000 de lei, „masă festivă semnare contract finanțare” 1.500 de lei, „organizare eveniment sărbătorile de iarnă” 39.000 de lei. Mai apar și cheltuieli mai mici de protocol 900 lei, 500 lei, 1300 de lei. Toate acestea au fost făcute în restaurantul orădean Allegria, aparținând familiei soției primarului Florin Birta. Tot între cheltuieli de protocol, mai exact „masă festivă semnare contract finanțare” apare și suma 5.400 de lei, plata fiind făcută către firma Top Gastro.

Într-o conferință de presă organizată joi, reprezentanții PSD Bihor au cerut Companiei de Apă să revină asupra creșterii prețului la apă și să stabilească tariful în funcție de „puterea de cumpărare a orădeanului”.

Tarife mai mari la apă din luna mai

În luna mai, la finalul ședinței ordinare a CL Oradea, primarul Florin Birta a anunțat creșterea tarifelor la apă – canal, de la 1 mai. El a spus atunci că anul trecut, în plen, cu 24 de voturi pentru și trei abțineri, a fost votat un studiu de fezabilitate al proiectelor de reabilitare a rețelelor, ocazie cu care s-au adoptat și planurile tarifare ale Companiei de Apă Oradea până în 2026.

Această hotărâre prevede că tarifele la serviciile de canalizare pluvială și menajeră și alimentare cu apă vor crește anual cu rata inflației și cu un indice de ajustare, stabilit împreună cu finanțatorul. Noile tarife cresc fără să mai treacă prin Consiliul local, strict cu OK de la ANRE. Primarul a dat atunci de înțeles că decizia nu mai aparține administrației locale, de la un interval la altul.

De la 1 mai, tarifele au crescut astfel: la apă, de la 4,51 lei la 5,66 lei, la canalizare, de la 3,73 lei la 4,63 lei. Pluviala a rămas la 0,52 lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.