Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apel al ONU către Israel: Să găsească soluţii pentru migranţii africani

refugiati

Israelul ar trebui să înceteze să trimită înapoi în Africa în mod forţat zeci de mii de migranţi, a indicat marţi Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), sugerând că unii ar putea fi relocaţi în Europa sau în alte ţări, relatează agenţia Reuters. Israelul a anunţat miercurea trecută că va ajuta financiar mii de migranţi africani care trăiesc ilegal pe teritoriul său pentru a pleca din ţară, ameninţându-i cu închisoarea dacă sunt prinşi după sfârşitul lunii martie. Vasta majoritate a migranţilor ilegali provin din Eritreea şi Sudan şi mulţi spun că şi-au părăsit ţara din cauza războiului şi a persecuţiilor, precum şi a situaţiei economice dificile. Israelul îi consideră ca fiind în majoritate migranţi economici, anunţă Agerpres.

Potrivit unui plan, guvernul israelian le oferă migranţilor africani câte 3.500 de dolari şi un bilet de avion gratuit pentru a se întoarce acasă sau pentru a pleca în ''terţe ţări'', printre care organizaţii pentru drepturile omului au menţionat Rwanda şi Uganda. ''Facem apel din nou la Israel să-şi înceteze politica de relocare a eritreenilor şi a sudanezilor în Africa subsahariană'', a declarat William Spindler, un responsabil de la UNHCR, în cadrul unei întâlniri cu presa la Geneva. El a apreciat ca ''îndeosebi de alarmante'' declaraţiile oficiale potrivit cărora ar putea fi vizate familii de migranţi şi cei care aşteaptă soluţionarea cererilor de azil, sau că solicitanţi de azil ar putea fi duşi în cătuşe la aeroport.

Circa 27.000 de eritreeni şi 7.700 de sudanezi trăiesc în Israel, dar autorităţile au acordat statutul de refugiat doar unui număr de 11 persoane începând din 2009, potrivit lui Spindler. În Europa, un procent foarte mare de eritreeni sunt recunoscuţi ca refugiaţi din cauza războiului sau a persecuţiilor. ''Astfel că, ne-am aştepta ca mulţi dintre ei să se califice pentru statutul de refugiat'', a precizat el. ''Ceea ce am vrea să vedem în Israel, şi dorim să ajutăm în acest sens, este de a găsi alternative legale pentru aceste persoane, prin relocarea în alte ţări'', a declarat Spindler.

Rwanda şi Uganda au anunţat amândouă vinerea trecută că nu au ajuns la nici un acord pentru a prelua migranţi africani din Israel în baza unei scheme care este condamnată de către organizaţiile pentru drepturile omului. În ultimii doi ani, UNHCR a intervievat 80 de refugiaţi eritreeni sau solicitanţi de azil la Roma, care au sosit în Italia după o călătorie periculoasă prin Africa după ce au plecat din Israel către Rwanda, a afirmat Spindler. ''Pe parcursul călătoriei, ei au fost victimele unor abuzuri, torturi şi extorcări înainte de a-şi risca din nou viaţa traversând Marea Mediterană către Italia'', a declarat oficialul UNHCR. Unii dintre migranţi ar fi murit în drum spre Libia, a spus el, precizând că agenţii ale ONU evacuează de urgenţă migranţi din Libia, unde s-a relatat despre existenţa unor condiţii de sclavie în centrele de detenţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.