Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apel al UNHCR pentru refugiaţii din Liban: Se cere primirea a 1.300 de persoane

libia

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a lansat luni un apel urgent statelor pentru primirea a 1.300 de refugiaţi 'extrem de vulnerabili' blocaţi în Libia, apel lansat după dezvăluirile privind abuzurile cărora le cad victime migranţii în această ţară nord-africană, transmite AFP. Agenţia ONU a precizat, într-un comunicat, că aceste locuri de primire trebuie găsite până la sfârşitul lui martie 2018.

'Este un apel disperat la solidaritate şi omenie', a declarat Volker Turk, responsabil din cadrul UNHCR. 'Trebuie să reuşim să-i scoatem din Libia cât mai rapid posibil pe refugiaţii extrem de vulnerabili', a subliniat el, conform Agerpres.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM), 15.000 de persoane se află în centre de detenţie controlate în mod neoficial de guvernul de uniune naţională libian (GNA). În plus, mii de migranţi care încearcă să ajungă în Europa sunt închişi în centre aflate în afara oricărui control, într-o ţară devastată de conflicte interne. Înaltul Comisariat subliniază că 'mulţi refugiaţi, solicitanţi de azil şi apatrizi sunt victime în Libia are unor grave încălcări ale drepturilor omului, inclusiv ale unor diferite forme de tratament inuman, crud şi degradant'.

UNHCR a evacuat la începutul lunii noiembrie în Niger un prim grup de 25 de migranţi vulnerabili - 15 femei, şase bărbaţi şi patru copii -, de origine eritreeană, etiopiană şi sudaneză. 'Date fiind nevoile umanitare iminente şi deteriorarea rapidă a condiţiilor în centrele de detenţie din Libia, UNHCR lucrează activ pentru a organiza mai multe evacuări în săptămânile şi lunile următoare', a declarat Volker Turk. El a precizat că vor fi 'explorate toate soluţiile, inclusiv reinstalarea, reîntregirea familială, evacuarea spre instalaţii de urgenţă gestionate de UNHCR sau o revenire voluntară'.

Potrivit agenţiei ONU, dintre refugiaţii vulnerabili fac parte minorii neînsoţiţi, mamele singure, persoanele cu maladii grave şi cele care au suferit torturi în cursul călătoriei sau în detenţia din Libia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.