Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apel pentru pace făcut de președinta Crucii Roșii: 'Lumea nu trebuie să tolereze ceea ce se întâmplă în Gaza'

electronicintifada.net
gaza

"Lumea nu trebuie să tolereze" ceea ce se întâmplă în Gaza, a declarat sâmbătă preşedinta Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, Mirjana Spoljaric, făcând apel către toate părţile la dezescaladare, transmite AFP, citat de Agerpres.

"Este inacceptabil ca civilii să nu aibă un loc sigur în care să meargă în Gaza pe fondul bombardamentelor masive şi că, odată cu asediul militar, nu este posibil în prezent niciun răspuns umanitar adecvat. Acesta este un eşec catastrofal pe care lumea nu trebuie să îl tolereze", a declarat preşedinta CICR.

De asemenea, ea a reiterat apelul făcut deja "de a se elibera imediat toţi ostaticii".

CICR, care a facilitat deja transferul unor ostatici eliberaţi de mişcarea islamistă, îşi reiterează oferta de intermediere pentru orice nouă eliberare. Cere, de asemenea, dreptul de a vizita ostaticii, de a le oferi îngrijire şi de a facilita contactul cu familiile.

De la atacurile din 7 octombrie, forţele armate israeliene au bombardat fără încetare Fâşia Gaza. Aceste bombardamente au crescut şi mai mult în intensitate de vineri seara, când Israelul a anunţat extinderea operaţiunilor sale terestre în nordul teritoriului palestinian.

Ministerul Sănătăţii Hamas a anunţat sâmbătă că 7.703 de persoane au fost ucise în Fâşia Gaza de la începutul războiului cu Israelul.

Legile internaţionale umanitare impun beligeranţilor să cruţe civilii şi infrastructura civilă şi să interzică folosirea civililor ca scuturi umane pentru a proteja obiectivele militare, aminteşte comunicatul de presă al CICR. Acesta se adresează astfel atât Israelului, care este acuzat că nu a făcut suficient pentru a preveni moartea civililor, cât şi Hamasului, care este acuzat că foloseşte locuitorii din Gaza ca scuturi umane.

"Confruntat cu acest conflict armat dramatic, ceea ce este absolut necesar astăzi este respectarea dreptului internaţional umanitar de către toate părţile", a insistat Spoljaric.

"Un flux nestingherit de ajutor umanitar şi personal în Gaza este vital, la fel ca şi capacitatea de a restabili serviciile de bază. Accesul umanitar durabil este imperativ, iar lucrătorii umanitari trebuie să poată opera într-un mediu sigur", a mai cerut preşedinta CICR.

Ajutorul umanitar, extrem de insuficient, pătrunde cu ţârâita de o săptămână doar prin punctul de frontieră Rafah, cu acordul Israelului.

Lipsa aprovizionării cu combustibil - considerat un produs cu risc ridicat pentru că poate fi utilizat atât de civili, cât şi de militari - forţează treptat spitalele, brutăriile şi fabricile de desalinizare să nu mai funcţioneze.

Spoljaric solicită garanţii ca "spitalele să poată funcţiona în siguranţă" şi ca "serviciile esenţiale, cum ar fi îngrijirea sănătăţii, apa şi electricitatea să fie restabilite imediat în Gaza, deoarece este vorba de o prioritate vitală".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.