Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apel pentru 'salvarea patrimoniului muzical al Notre-Dame', după ce cinci angajați ai școlii de muzică au fost disponibilizați

notre dame de paris

Un colectiv ''de artişti şi de intelectuali'' a lansat vineri un apel pentru ''salvarea patrimoniului muzical al Notre-Dame'' după ce cinci angajaţi ai şcolii de muzică Maîtrise Notre-Dame au fost disponibilizaţi ca urmare a reducerilor bugetare adoptate în urma incendiului care a devastat catedrala pariziană în luna aprilie, potrivit AFP, scrie Agerpres.

În textul publicat în cotidianul Le Figaro, circa 30 de semnatari - scriitori, medievişti, muzicologi, muzicieni, teologi, clerici - şi-au exprimat îngrijorarea în special în ceea ce priveşte concedierea directorului departamentului de muzică sacră medievală, Sylvain Dieudonne, a cărui activitate este ''de neegalat în domeniul patrimonial, cultural şi liturgic (...), care a scos la lumină patrimoniul muzical propriu catedralei, relevând existenţa unei şcoli autentice din Paris care, din secolul al XII-lea până în cel de-al XVI-lea, a produs un repertoriu de o valoare muzicală inestimabilă''. 

Maîtrise Notre-Dame de Paris oferă un sistem de educaţie complet în domeniul muzicii vocale şi corale. Sau, potrivit semnatarilor scrisorii, ''liturghia gregoriană de duminică dimineaţă, care oferă vitalitatea acestui patrimoniu religios şi arată totodată solidaritatea tradiţiei aflate la baza liturghiei''. 

"În contextul incendiului catedralei, ne temem ca unele persoane, având în vedere brandul global care ar putea fi Notre-Dame din Paris, să nu fie tentate să transforme Maîtrise într-un fel de copie a corului Armatei Roşii, al cărui scop era să colinde lumea întreagă pentru a promova brandul", se mai menţionează în scrisoare.

Citește și: O fetiță de un an și șapte luni, neîngrijită și slabă, a fost găsită moartă în casă

Un colectiv alcătuit din 22 de membri ai corului, foşti cântăreţi şi părinţi au denunţat într-un comunicat publicat pe 17 decembrie ''proceduri extrem de grave prin care au fost disponibilizate cinci persoane complet abuziv şi nedrept'', anunţând că refuză să cânte în aceeaşi seară la un concert prevăzut să se desfăşoare în biserica Saint-Sulpice. 

Asociaţia Musique sacrée a Notre-Dame de Paris, care administrează Maîtrise Notre-Dame, a argumentat concedierile ca măsuri de reorganizare bugetară indispensabile, subliniind că incendiul din 15 aprilie, alături de ''reducerea substanţială a sezonului nostru de concerte au dus în câteva luni la pierderea unui sfert din bugetul de funcţionare''. 

Incendiul care a devastat catedrala Notre-Dame pe 15 aprilie a dat naştere unei mobilizări extraordinare în Franţa şi în lume: 922 de milioane de euro în donaţii şi promisiuni de donaţii au fost confirmate, dintr-un total de 320.000 de donaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.