Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apelul de urgenţă al ONU pentru Afganistan este finanţat în totalitate

republicworld.com
talibani afgani afganistan afgane

Apelul de urgenţă al ONU pentru Afganistan, care urmărea strângerea unui ajutor de 606 milioane de dolari până la sfârşitul anului, în încercarea de a limita catastrofa umanitară prin care trece această ţară de la instalarea la putere a talibanilor, este finanţat în proporţie de 100%, a anunţat marţi ONU la Geneva, potrivit AFP şi DPA.

La puţin peste două luni de la o reuniune ministerială de nivel înalt la Geneva, prezidată de secretarul general al ONU în persoană, "suntem acum în măsură să anunţăm că apelul fulger este finanţat în proporţie de 100%", a declarat purtătorul de cuvânt al Biroului de Coordonare a Afacerilor Umanitare al ONU (OCHA), Jens Laerke, la Geneva.

Principalele ţări donatoare sunt SUA, membrii UE şi Japonia, a precizat el.

Aceste fonduri sunt destinate ajutorării unui număr de 11 milioane de persoane aflate în nevoie în Afganistan.

"Răspunsul (la situaţia) din Afganistan se intensifică. Între 1 septembrie şi 15 noiembrie, ONU şi ONG-urile partenere au furnizat un ajutor alimentar pentru 7,2 milioane de persoane şi au oferit consultaţii medicale unui număr de aproape 900.000 de persoane", a explicat purtătorul de cuvânt al OCHA.

Aproape 200.000 de persoane afectate de secetă au beneficiat de un ajutor datorită unor transporturi de apă cu camionul, iar 178.000 de copii sub cinci ani au fost trataţi de malnutriţie acută, conform ONU.

Laerke a precizat totuşi că "angajamentele financiare nu s-au concretizat în totalitate în acţiuni pe teren, din cauza unor dificultăţi legate de sistemul bancar şi financiar" în contextul crizei acestui sistem în urma sancţiunilor adoptate împotriva talibanilor, potrivit Agerpres.ro.

"Jumătate din populaţie are încă nevoie de un ajutor de urgenţă", a spus el.

"Accesul s-a îmbunătăţit recent, aşa că putem ajunge în toate regiunile din Afganistan. Marea problemă acum este să împiedicăm prăbuşirea economică a ţării", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Conform ONU, Afganistanul este în pragul unei grave crize umanitare, mai mult de jumătate din populaţia sa riscând să nu aibă suficientă mâncare în această iarnă. Penuria de hrană este provocată de o secetă dublată de criza economică, agravată de la venirea la putere a talibanilor în luna august.

Instituţiile financiare internaţionale şi-au stopat ajutorul, iar Washingtonul a îngheţat active de aproape 9,5 miliarde de dolari ale Băncii Centrale din Afganistan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.