Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aplicația care te FEREȘTE de boli - Îți spune pe loc dacă mâncarea pe care o consumi e de CALITATE

stiripesurse.ro
mancare

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat, la INDAGRA, aplicația pentru telefonie mobilă CPAC (Catalogul Produselor Alimentare Certificate), care este dedicată consumatorilor de produse alimentare certificate calitativ la nivel național și european, scrie Mediafax.

Aplicația CPAC, lansată la Târgul internațional de produse și echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii și zootehniei INDAGRA 2018, promite să le găsească utilizatorilor, în timp real, produse alimentare certificate în zona în care se află, precum și detalii complete referitoare la producător și la rețetele utilizate.

„Această aplicație este o inițiativă de voluntariat pe care am avut-o la nivelul Agenției și vine din dorința noastră de a ajuta consumatorii să aleagă acele produse alimentare care sunt sigure și autentice. Departamentul nostru de IT lucrează, în acest moment, la modulul care va permite ca fiecare produs atestat să aibă un cod care va putea fi scanat, consumatorul având imediat la dispoziție toate datele acestuia, inclusiv valabilitatea certificatului de atestare ca produs tradițional. De asemenea, am inițiat discuții cu producătorii pentru a le pune la dispoziție gratuit înscrierea în această aplicație”, a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

Aplicația CPAC este disponibilă, într-o primă etapă, în Google Play Store, accesând CPAC – AFIR.DIT. În etapa următoare aplicația va fi disponibilă și în AppStore.

CPAC a fost dezvoltată de AFIR, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a afișa și localiza produsele românești care au fost deja omologate la nivel național (produse tradiționale, montane, cu rețetă consacrată) și la nivel european (produse cu denumire de origine protejată – DOP sau cu indicație geografică protejată – IGP).

„În viitor, aplicația va permite în cadrul târgurilor, piețelor, magazinelor, prin funcția de scanare a codurilor QR de pe eticheta produselor, să verificați autenticitatea produselor, asigurându-vă în acest fel ca veți consuma un produs autentic și nu unul contrafăcut”, au mai susținut reprezentanții AFIR.

Funcțiile disponibile în aplicație sunt: căutarea produselor și a producătorilor după denumire și număr de atestat; afișarea pe hartă a producătorilor cu posibilitatea de navigare către un producător; filtrarea produselor și a producătorilor în funcție de tipul atestatului (Produs Tradițional, Rețetă Consacrată, DOP, IGP, Produs Montan), categoria produselor, județul producătorului și distanță (necesită activarea sistemului de localizare al dispozitivului).

Citește și: Schimbare BOMBĂ în noua Lege a Pensiilor - Mii de pensionari, OBLIGAȚI să acționeze

Alte funcții disponibile sunt: afișarea detaliilor despre produs și producător - număr atestat, tip atestat (Produs Tradițional, Rețetă Consacrată, DOP, IGP, Produs Montan), punct de lucru, denumire, descriere, contact; posibilitatea de a evalua un produs (necesită autentificare); posibilitatea de a crea o listă cu produse favorite (necesită autentificare).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.