Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproape 1.900 de militari, implicați în acţiuni împotriva răspândirii COVID-19

coronavirus covid-19 covid

Aproape 1.900 de militari au participat, în 24 de ore, la acţiuni împotriva răspândirii COVID-19, informează un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), potrivit Agerpres.

MApN precizează că 1.889 de militari şi 523 de mijloace tehnice au acţionat joi şi vineri în Bucureşti şi în ţară, în 394 misiuni de întărire a prezenţei şi asigurare a fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei de la Siret (Suceava), Sculeni (Iaşi), Albiţa (Vaslui), Giurgiuleşti (Galaţi), Vama Veche şi Ostrov (Constanţa), Giurgiu (Giurgiu), Bechet şi Calafat (Dolj), Porţile de Fier 1 (Mehedinţi), Stamora Moraviţa, Jimbolia şi Cenad (Timiş), Nădlac 1, Nădlac 2 şi Vărşand (Arad), Borş şi Oradea (Bihor), Petea şi Halmeu (Satu Mare).

Totodată, personal militar a participat şi la transport de echipamente medicale şi alte materiale, însoţire convoaie de transport persoane. În acelaşi interval, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino" au fost prelucrate 493 de teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2.

MApN aminteşte că joi o aeronavă C-27 J Spartan a Forţelor Aeriene Române a executat un zbor pentru aducerea, în România, a unor echipamente de protecţie medicală din Turcia, constând în 100.000 de măşti de protecţie tip FFP2 şi FFP3.

Tot joi, o echipă din Ministerul Apărării a preluat managementul medical şi operaţional al Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava.

Citește și: Informație de ultim moment! Alte două persoane au decedat din cauza coronavirusului

În acelaşi context, pentru a veni în sprijinul unităţii medicale sucevene, Ministerul Apărării va pune la dispoziţia acestei facilităţi, prin intermediul Spitalului Clinic Militar de Urgenţă "Dr. Iacob Czihac" din Iaşi, patru izolete produse în România din cele 15 achiziţionate de minister, precum şi 10.000 de comprimate de cloramină, echivalentul a 50 de tone de dezinfectant de suprafeţe pe bază de clor.

Un detaşament din cadrul Batalionului 202 Apărare CBRN (Intervenţie la Dezastre) "General Gheorghe Teleman", din subordinea Diviziei 2 Infanterie "Getica", acţionează începând de vineri în sprijinul autorităţilor locale din municipiul Suceava pentru decontaminarea şi dezinfectarea căilor rutiere.

MApN anunţă că, de vineri până duminică, militari ai Batalionului 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din Bucureşti vor distribui aproximativ 1.000 de pachete cu produse alimentare şi 1.000 de pachete cu produse de igienă persoanelor vârstnice din zone afectate de coronavirus din judeţul Suceava şi din localităţi greu accesibile din zona Dâmbovicioara, judeţul Argeş.

De la începutul aplicării măsurilor pentru limitarea răspândirii COVID-19, MApN a sprijinit autorităţile centrale şi locale printr-un număr de 2.237 misiuni, la care au participat 12.305 militari şi 3.540 mijloace tehnice, iar la Institutul 'Cantacuzino' au fost prelucrate un număr total de 6.710 teste.

Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare), coordonarea la nivel naţional a tuturor acţiunilor circumscrise implementării măsurilor stabilite prin decretul de instituire a situaţiei de urgenţă revine Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Apărării Naţionale are rol de sprijin şi au fost luate toate măsurile pentru asigurarea forţelor şi mijloacelor MApN în situaţiile în care va fi necesară alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.