DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Aproape 90% din români şi 94% dintre europeni spun că protecţia mediului este importantă pentru ei

Bucureștiul
poluare Bucuresti

Circa 87% dintre cetăţenii români şi 94% dintre europeni spun că protecţia mediului este importantă pentru ei, arată un sondaj Eurobarometru, anunță MEDIAFAX.

În plus, 45% dintre cetăţeni au afirmat că, în România, poluarea aerului constituie cea mai importantă problemă legată de mediu, în timp ce, la nivel european, 46% din cetăţenii UE sunt de această părere.

Citește și: După demersul făcut de Dumitru Coarnă, încă un sindicat reacționează: În acest caz, absolut toate funcțiile trebuie egalizate la nivel maxim

Dintre respondenţii români, 41% (media europeană: 36%) consideră că sănătatea şi viaţa de zi cu zi le sunt afectate de către problemele de mediu. În ceea ce priveşte deciziile luate referitor la protecţia mediului, 41% din cetăţenii români (media europeană: 26%) consideră că acestea trebuie luate de către guvern, în timp ce 56% (media europeană: 70%) consideră că această sarcină trebuie gestionată în comun, în cadrul UE.

Sondajul Eurobarometru publicat astăzi arată că cetăţenii doresc să se ia mai multe măsuri de protecţie a mediului şi cred că responsabilitatea ar trebui să fie împărţită între marile companii şi industrie, guvernele naţionale şi UE şi cetăţenii înşişi. Cetăţenii intervievaţi consideră că cele mai eficace metode de rezolvare a problemelor legate de mediu sunt „schimbarea modului în care consumăm” şi „schimbarea modului în care producem şi comercializăm”.

„Rezultatele acestui sondaj nu ne miră deloc. Exact acestea sunt preocupările cetăţenilor pe care dorim să le abordăm prin Pactul ecologic european. Mă încurajează să văd că există sprijin pentru schimbările fundamentale pe care le vom face în societatea noastră şi în economia noastră şi că oamenii vor să contribuie în mod activ la această schimbare,” spune Comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius.

Potrivit rezultatelor sondajului, cele mai importante probleme de mediu sunt schimbările climatice, poluarea aerului şi deşeurile. Peste trei sferturi (78%) dintre respondenţi cred că aspectele legate de mediu au un efect direct asupra vieţii lor de zi cu zi şi asupra sănătăţii lor. Peste 80 % dintre cetăţeni sunt îngrijoraţi în privinţa impactului substanţelor chimice din produsele de uz zilnic.

Citește și: Klaus Iohannis, despre activitatea MAI: Deficiențe de ordin managerial, de coordonare și chiar lipsă de profesionalism, în contextul unor situații precum cazul Caracal sau evenimentele din 10 august 2018

Este recunoscut faptul că ar putea fi nevoie de schimbări fundamentale. Măsurile de politică ce vizează reducerea deşeurilor de plastic şi a aruncării de gunoaie pe domeniul public se bucură de un sprijin puternic în rândul celor peste 27 000 de persoane intervievate.

De asemenea, potrivit rezultatelor sondajului, cetăţenii cred că produsele ar trebui concepute în aşa fel încât să fie facilitată reciclarea plasticului, industria şi comercianţii cu amănuntul ar trebui să facă un efort pentru a reduce ambalajele din plastic, cetăţenii ar trebui învăţaţi cum să genereze mai puţine deşeuri de plastic, iar autorităţile locale ar trebui să asigure instalaţii de colectare mai multe şi mai bune pentru deşeurile din plastic.

Totodată, sondajul a examinat atitudinile referitoare la industria îmbrăcămintei, fiind înregistrate niveluri ridicate de îngrijorare în privinţa problemelor legate de mediu şi de condiţiile de muncă. Respondenţii au declarat că îşi doresc îmbrăcăminte care să dureze mai mult şi care să fie făcută din materiale reciclabile.

În sfârşit, respondenţii şi-au exprimat sprijinul şi pentru alte măsuri, cum ar fi investiţiile în cercetare şi dezvoltare, desfăşurarea mai multor activităţi de informare şi educare, încurajarea întreprinderilor în sensul implicării în activităţi sustenabile, precum şi exercitarea unui control legislativ mai strict.

Citește și:  ZIUA Z la PSD. Se va decide cu toate cărțile pe masă - ANTICIPATE sau Guvernul Cîțu. Care sunt riscurile și cum afectează deciziile procurorilor deciziile

Acest sondaj a fost realizat în perioada 6-19 decembrie 2019 în cele 28 de state membre ale UE de la momentul respectiv. Aproximativ 27 498 de respondenţi din diferite grupuri sociale şi demografice au fost intervievaţi faţă în faţă, acasă, în limba maternă.

Acest sondaj Eurobarometru special este reluarea parţială, în scop de monitorizare, a unui sondaj Eurobarometru special realizat în octombrie 2017 pe aceeaşi temă. Multe dintre întrebări au fost repetate în cadrul acestui Eurobarometru special.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.