Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproape două treimi dintre cazurile de la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, au fost convocate comisii de evaluare a pagubelor din cauza urșilor

stirileprotv.ro
urs brun

Aproape două treimi dintre cazurile în care, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, au fost convocate comisii de evaluare a pagubelor produse de animale sălbatice, în gospodării sau pe terenuri agricole, se referă la stricăciuni produse de urşi, potrivit datelor comunicate miercuri de către directorul judeţean al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM), Sever Roman, conform agerpres.

Numărul sesizărilor venite din partea populaţiei a crescut foarte mult în luna iunie, când au fost convocate 22 de astfel de comisii.

"În decursul anului, de la început şi până acum, au fost 62 de comisii de evaluare a pagubelor. (...) Numai în luna iunie au fost 22 de astfel de comisii. Vă rog să mă credeţi, e o nebunie. În 40 de cazuri, au fost pagube produse de urs", a spus Roman.

Şeful APM Bistriţa-Năsăud a adăugat că au apărut şi situaţii în care membrii comisiei de evaluare, din care mai fac parte reprezentanţi ai primăriilor şi ai Gărzii Forestiere, au fost ameninţaţi de către păgubiţi cu acte de violenţă, cum s-a întâmplat în comuna Ilva Mică, unde mistreţii au produs pagube unor culturi agricole.

"Am avut un incident săptămâna trecută, la Ilva Mică, cu mistreţii care au produs pagube la culturi agricole, şi au ameninţat comisia şi pe colegul meu, care era delegat, cu coasa, că îl taie şi îl omoară, şi au sunat la 112, să vină Poliţia să îi apere. L-am sunat ieri dimineaţă pe primarul din Ilva Mică, pentru că au convocat din nou comisia, la alt cetăţean, de mistreţi, şi i-am spus că nu se poate să ne ameninţe, că am dus noi cu camionul mistreţii, să le producem pagube", a declarat Sever Roman.

În intervalul 25 aprilie - 3 iulie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud a informat despre emiterea a 12 avertizări pentru populaţie prin RO-ALERT în legătură cu prezenţa unor exemplare de urs în intravilanul localităţilor.

Sesizările au venit pentru mai multe zone, respectiv comunele Mărişelu, Monor, Teaca, Galaţii Bistriţei, Lechinţa, Colibiţa, Măgura Ilvei şi Budacu de Jos, dar şi pentru zona Valea Ghinzii din municipiul Bistriţa.

Unii cetăţeni au reclamat că urşii le-au distrus stupi sau că le-au omorât miei, iepuri sau păsări.

Prezenţa unor exemplare de urs a fost semnalată în zona Valea Ghinzii din municipiul Bistriţa, situată la liziera unei păduri, începând cu data de 8 iunie, iar săptămâna trecută au apărut primele sesizări din partea populaţiei în legătură cu pagube produse de urs în unele gospodării.

Potrivit informaţiilor furnizate AGERPRES de către purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti, în data de 30 iunie un cetăţean a sesizat că un urs i-ar fi produs pagube la piscina din curte, pentru ca a doua zi, în 1 iulie, un altul să reclame faptul că ursul i-ar fi omorât 19 iepuri, în ambele cazuri cerându-se intervenţia autorităţilor.

Primăria Bistriţa a convocat o comisie de evaluare a pagubelor doar în cazul cetăţeanului care creştea iepuri, dar, potrivit şefului APM, Sever Roman, acesta nu va putea primi despăgubiri având în vedere că nu avea înregistrată crescătoria nici la Direcţia Sanitară Veterinară, nici în Registrul Agricol.

Primarul comunei Budacu de Jos, Florin Simionca, afirmă că s-au primit informări despre prezenţa unor exemplare de urs şi în localitatea Jelna, învecinată cu municipiul Bistriţa, dar nu au fost produse pagube în gospodării.

Aproximativ 800 de urşi bruni trăiesc, în prezent, în pădurile judeţului Bistriţa-Năsăud, potrivit rezultatelor evaluării de primăvară a efectivelor de specii strict protejate, făcute publice luna trecută de APM Bistriţa-Năsăud.

În urma centralizării datelor culese de pe 39 de fonduri cinegetice din totalul de 40, au fost evaluate 797 de exemplare de urs brun, cu 32 mai multe faţă de anul anterior.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.