Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apropiaţii Elenei Udrea, interceptaţi de SRI încă din 2010. STENOGRAME

Noi informaţii din rechizitoriul întocmit de procurori în dosarul Gala Bute. Potrivit documentului, investigaţia procurorilor a început cu mult înainte decât se ştia până acum. Astfel, anchetatorii vorbesc despre convorbiri telefonice interceptate cu mandat de la ÎCCJ încă din iulie 2010.

Astfel, consilierul Elenei Udrea, Ştefan Lungu, i-a transmis omului de afaceri Adrian Gărdean că trebuie să plătească 10% din valoarea unui contract pentru ca plăţile de la minister să fie aprobate. stiripesurse.ro vă prezintă în cele ce urmează un extras din rechizitoriu, inclusiv stenograme ale convorbirilor interceptate:

"În cursul anului 2010, Udrea Elena Gabriela a primit în mod indirect, pentru sine şi pentru altul, foloase materiale de la Gardean Adrian şi Gardean Miron Dorel, prin intermediul lui Lungu Ştefan, pentru a aproba finanţarea la timp a contractelor de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. în cadrul programului „Schi pentru România”.

a) Împrejurările în care au fost săvârşite faptele în legătură cu finanţarea acordată de MDRT către UAT Cavnic:

La data de 01.06.2010, Termogaz Company a emis două facturi către UAT Cavnic pentru lucrări de proiectare (în valoare de 1.009.024 RON) şi avans lucrări (în valoare de 3.990.000 RON), în baza contractului ce avea ca obiect amenajarea domeniului schiabil Gutâiul Doamnei. La data de 03.06.2010, la MDRT s-a înregistrat solicitarea primarului oraşului Cavnic de finanţare a sumei de 5.000.000 RON.

Aşa cum rezultă din înscrisurile depuse de Autoritatea Naţională pentru Turism şi din declaraţia martorului Arsene Octavian, MDRT nu finanţa în mod obişnuit plăţi în avans, deşi această procedură nu era interzisă în mod expres. În perioada 2010 – 2011 au fost acordate doar trei finanţări în avans, dintre care două pentru contractele încheiate de Termogaz Company care fac obiectul prezentului dosar.

Întrucât la începutul lunii iulie 2010 solicitarea nu era încă aprobată, inculpatul Gardean Adrian i-a cerut lui Lungu Ştefan să se intereseze cu privire la motivul întârzierii plăţilor.

În acest context, Lungu Ştefan i-a transmis că pentru aprobarea finanţării este necesară plata unui comision de 10% din valoarea sumei pe care Termogaz Company urma să o încaseze, sumă care urma să ajungă la Nastasia Gheorghe şi la Udrea Elena.

Procesele verbale de redare a convorbirilor dintre Lungu Ştefan şi Gardean Adrian, interceptate în baza unui mandat emis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, relevă că aceştia au avut mai multe discuţii cu privire la intervenţiile efectuate asupra funcţionarilor ministerului.

În ziua de 13-07-2010, ADRIAN GARDEAN este contactat de ŞTEFAN LUNGU, cu care discută despre înscrisurile depuse de UAT Cavnic după formularea solicitării de finanţare (două hotărâri de consiliu local aprobate  la 30.06.2010)şi despre posibilitatea de a determina funcţionarii să aprobe efectuarea plăţii:

ADRIAN GARDEAN: Acolo îi în regulă? Crezi că mâine se întâmplă ceva?

ŞTEFAN LUNGU: Nu ştiu dacă mâine concret. El mi-a zis că a primit şi că în principiu se rezolvă. Trebuia să-i trimită primăria ceva. Primăria a trimis. Eu mâine dimineaţă mă mai văd şi cu secretarul general (n.n. Nastasia Gheorghe) să mai... să-l mai rog o dată pentru că nu trebe... nu trebuie să facă nimic, nicio intervenţie...

ADRIAN GARDEAN: Da, da, da...

ŞTEFAN LUNGU: Pur şi simplu e o obligaţie d’a lor.

ADRIAN GARDEAN: Normal, da!

ŞTEFAN LUNGU: Adică nu... Că asta i-am spus şi lui „bă, nu face nimeni nicio presiune în vreun fel asupra ta. Să nu se interpreteze greşit”

ADRIAN GARDEAN: Da, cum... da, da.

ŞTEFAN LUNGU: Pur şi simplu, trebuie să-ţi faci o datorie pe care o ai, nimic altceva! Recepţionezi un dosar, oricum va fi...

ADRIAN GARDEAN: Normal.

ŞTEFAN LUNGU: Negativ, pozitiv!

ADRIAN GARDEAN: Numai că ei mai uită din principiu aşa.. fac...

ŞTEFAN LUNGU: Păi din principiu mai uită, na, ce să facem! Timpul cel mai uşor este să-l f__m!

ADRIAN GARDEAN: Da.

ŞTEFAN LUNGU: Da.

ADRIAN GARDEAN: OK! Păi atunci, mâine seară sau când mă întorc!

ŞTEFAN LUNGU: Oricând, oricând!

ADRIAN GARDEAN: Bine.. Bine, Ştefan!

ŞTEFAN LUNGU: Săru’mâna mult!

ADRIAN GARDEAN: Bine. Te pup! Pa, pa!

ŞTEFAN LUNGU: Bun! Pa, pa!

În ziua de 27-07-2010, la ora 17:33:00, ADRIAN GARDEAN este contactat de ŞTEFAN LUNGU, cu care discută despre intervenţia pe care acesta urma să o realizeze asupra secretarului general Gheorghe Nastasia (George) cu privire la aprobarea plăţii:

ADRIAN GARDEAN: Alo?

ŞTEFAN LUNGU: Ce faci?

ADRIAN GARDEAN: Uite, pe la birou. Tu? Eşti în China, presupun! După cum răspunde robotul.

ŞTEFAN LUNGU: Da. La Etajul 91, la cea mai înaltă clădire din Shanghai.

..............................

ŞTEFAN LUNGU: Da... Ce faci?

ADRIAN GARDEAN: Uite, tot stau şi mă uit aşa, lung, dar nu se mai întâmplă nimic!

ŞTEFAN LUNGU: Mâine dimineaţă o să vină şi George şi vorbesc cu el de dimineaţă, să văd ce-a făcut.

ADRIAN GARDEAN: Aha. A!... Vine acolo, la tine?

ŞTEFAN LUNGU: Da, da, da. Pentru că acum se urcă în avion.

ADRIAN GARDEAN: Aha.

ŞTEFAN LUNGU: Vorbesc dimineaţă şi-ţi dau un telefon, că nu ştiu să-ţi spun şi n-am vorbit la telefon.

ADRIAN GARDEAN: Dacă afli, dă-mi şi mie un mesaj.

ŞTEFAN LUNGU: Sigur. Nici nu se pune problema. Eu, oricum, aveam asta în plan, să vorbesc cu el. Şi, imediat după ce vorbesc, dau un telefon.

La 27.07.2010, MDRT a dispus efectuarea plăţii de 4.999.024 RON către UAT Cavnic pentru plata facturilor de avans emise de Termogaz Company, ordinul de plată fiind semnat de secretarul general al ministerului Nastasia Gheorghe.

Din această sumă, un procent de aproximativ 10 %, respectiv 499.739,9 RON, a fost transferat de Termogaz Company către Lungu Ştefan. Transferul a fost mascat prin interpunerea formală a societăţii controlate de Lungu Ştefan în achiziţia unui post de transformare de către Termogaz Company, prin intermediul inculpaţilor Gardean Miron Dorel şi Lupulescu Miron.

Astfel, SC Last Time Studio SRL  a achiziţionat un post de transformare de la Electrotehno SRL Bacău cu preţul de 119.861,97  RON, în baza facturii nr. ETHF/2010066/25.08.2010. Imediat, Last Time Studio a revândut bunul către Termogaz Company cu suma de 619.601,87 RON, în baza facturii nr. 166/23.08.2010.

Preţul a fost plătit de Termogaz Company la data de 24.08.2010, folosind fondurile primite de la MDRT[1]. S.C. LAST TIME STUDIO S.R.L. a efectuat plata către Electrotehno SRL la data de 30.08.2010, iar diferenţa a folosit-o pentru constituirea unui depozit bancar.

Din probele administrate a rezultat că prin această tranzacţie s-a urmărit exclusiv obţinerea unei justificări pentru transferul sumelor de bani în patrimoniul lui Lungu Ştefan, iar diferenţa de preţ de 499.739,9 RON încasată de SC Last Time Studio SRL  reprezintă suma plătită cu titlu de mită.

Din declaraţiile martorului Gheorghe Gabriel Oltu, administratorul Electrotehno SRL, rezultă că posturile de transformare sunt produse pe baza unor specificaţii detaliate stabilite de către beneficiar, care presupun numeroase contacte între producător şi cumpărător. Toate specificaţiile tehnice, precum şi preţul posturilor de transformare au fost stabilite în fapt de reprezentanţii Termogaz, care achiziţionaseră cu puţin timp înainte transformatoare direct de la Electrotehno SRL şi cunoşteau valoarea reală a acestor bunuri.

În acest context, este evident că interpunerea societăţii controlate de Lungu Ştefan în circuitul comercial Termogaz Company nu a urmărit o raţiune economică, ci realizarea unui folos necuvenit în patrimoniul funcţionarului public.

b) Împrejurările în care au fost săvârşite faptele în legătură cu finanţarea acordată de MDRT către UAT Borsec:

La data de 28.06.2010, Termogaz Company a emis o factură în valoare de  844.081 RON către UAT Borsec pentru lucrările executate conform contractului având ca obiect realizarea pârtiei de teleschi Speranţa.

Întrucât ministerul nu avea fonduri disponibile, primăria Borsec nu a înaintat solicitarea de finanţare, aşteptând adoptarea unei rectificări bugetare care să suplimenteze fondurile alocate MDRT. În acest context, Lungu Ştefan a avut mai multe discuţii cu Gardean Adrian despre fondurile disponibile pentru finanţarea autorităţii locale.

În acest context, Lungu Ştefan a discutat cu Gardean Adrian despre fondurile disponibile pentru finanţarea autorităţii locale. Astfel, în ziua de 16-08-2010, la ora 14:54:41, ADRIAN GARDEAN a fost contactat de ŞTEFAN LUNGU:

ADRIAN GARDEAN: Ai aflat ce s-a întâmplat cu rectificarea?

ŞTEFAN LUNGU: E pe minus! E pe minus! Aştept azi un răspuns, să-l văd şi, după ce-l am, miercuri îţi povestesc tot!

ADRIAN GARDEAN: Şi, pe plus, nimic?

ŞTEFAN LUNGU: Deocamdată, nimic! Deocamdată! Să văd ce mai vorbesc în seara asta!

În ziua de 07-09-2010, la ora 14:23:41, ADRIAN GARDEAN a avut o nouă conversaţie cu ŞTEFAN LUNGU despre posibilitatea aprobării finanţării:

ADRIAN GARDEAN:: ŞTEFAN, ce faci?

ŞTEFAN LUNGU: Uite, ce să fac? Bosumflat, că n-am decât veşti proaste.

ADRIAN GARDEAN: O, Doamne...

ŞTEFAN LUNGU: Da... Pe toată linia!

ADRIAN GARDEAN: Pe toată linia?!

ŞTEFAN LUNGU: Aha...

ADRIAN GARDEAN: Asta e!

ŞTEFAN LUNGU: E!... Mai aşteptăm un pic! Trebuie să iasă şi soarele!

ADRIAN GARDEAN: Aşa e!

ŞTEFAN LUNGU: N-avem ce face!

ADRIAN GARDEAN: Aha.

ŞTEFAN LUNGU: Trebuie. Trebuie. Ne vedem şi-ţi spun, dar am zis să-ţi dau pe telefon, ca să fie mai rapid şi-apoi îţi povestesc, când ne vedem.
ADRIAN GARDEAN: Aha. Hârtiile, ce ţi le-am dat aseară, nu sunt OK?

ŞTEFAN LUNGU: Nu. Nu. Nu...

ADRIAN GARDEAN: Nu sunt.

ŞTEFAN LUNGU: De-asta zic. Şi am vorbit şi în partea cealaltă, am răspunsuri, dar, tot la fel. Trebuie să avem răbdare, că nu e. Momentan, nimic!

La 12.10.2010, Termogaz Company a emis o nouă factură către UAT Borsec, în valoare de 1.077.331,60 reprezentând lucrări executate conform contractului, iar solicitarea de finanţare a fost transmisă ministerului la data de 27.10.2010.

MDRT a plătit către UAT Borsec sumele solicitate pentru plata celor două facturi emise de Termogaz Company la 29.10.2010 (844.081,33 RON) şi la 17.11.2010 (1.077.331,60 RON), valoarea totală fiind de 1.921.412,93 RON.

Termogaz Company a transferat aproximativ 10% din această sumă, respectiv 195.627,16 RON, către Lungu Ştefan, mascând natura operaţiunii prin întocmirea unui alt contract fictiv de achiziţie. În realitate, diferenţa de preţ reprezintă mita plătită de inculpaţii Gardean Adrian şi Gardean Miron Dorel pentru a asigura plata la timp a lucrărilor efectuate.

Astfel, Last Time Studio SRL  a achiziţionat de la Electrotehno SRL un alt post de transformare cu preţul de 68.244,84 lei în baza unui contract încheiat la 29.11.2010 şi a unei facturi emise la 14.12.2010, după care a revândut bunul către Termogaz Company SA  la data de 10.12.2010 cu suma de 263.872 lei. Termogaz Company a achitat integral preţul către SC Last Time Studio SRL la data de 20.12.2010, iar societatea controlată de Lungu Ştefan a transferat suma datorată lui Electrotehno SRL la 22.12.2010.

c) Folosul obţinut de către Udrea Elena Gabriela, pentru sine şi pentru Organizaţia Bucureşti a Partidului Democrat Liberal, în urma faptelor descrise:

Udrea Elena Gabriela cunoştea existenţa sumelor remise de reprezentanţii Termogaz Company în modalitatea descrisă anterior, a dispus şi a beneficiat în mod nemijlocit modul în care acestea au fost folosite.Astfel, la data de 20.09.2010, Lungu Ştefan a plătit din contul SC Last Time Studio SRL suma de 19.659 RON către NEW CONSULTING & ENGINEERING GRUP SRL. plata reprezenta contravaloarea unor servicii de publicitate ce au fost ulterior prestate cu ocazia unui eveniment organizat la 21.11.2010 la Palatul Parlamentului. La data menţionată s-a desfăşurat Consiliul de Coordonare al Organizaţiei Bucureşti a PDL, cu ocazia căruia Udrea Elena a fost aleasă în funcţia de preşedinte al acestei organizaţii, iar sala a fost decorată cu printuri digitale de mari dimensiuni inscripţionate cu sigla partidului, realizate de către martor.

În aceeaşi zi, Lungu Ştefan a plătit din contul SC Last Time Studio SRL suma de 71.920 RON către XYZ SERVICII ONLINE SRL, care oferea un pachet de servicii de monitorizare a presei în mediul online, plata reprezenta contravaloarea accesului la aceste servicii, de care a beneficiat Organizaţia Bucureşti a Partidului Democrat Liberal şi de care Udrea Elena Gabriela avea cunoştinţă.

În perioada 2010 – 2011, Lungu Ştefan a realizat mai multe plăţi către TOTAL MEDIA PROD S.R.L., în valoare totală de aproximativ 36.000 RON, în contul unor servicii de publicitate prestate către Partidul Democrat Liberal, respectiv realizarea unor materiale promoţionale inscripţionate cu sigla partidului.

Inculpatul a arătat că a făcut aceste plăţi cu ştiinţa ministrului Udrea Elena Gabriela şi a lui Topoliceanu Ana Maria. Această susţinere este confirmată de natura serviciilor achiziţionate, având în vedere că, în lipsa unei înţelegeri cu Udrea Elena Gabriela, Lungu Ştefan nu avea de ce să realizeze plăţi care să profite inculpatei sau organizaţiei de partid condusă de aceasta.

De asemenea, afirmaţiile se coroborează cu modul atipic în care a fost aprobată de către minister plata în avans a lucrărilor care urmau să fie executate de Termogaz, precum şi cu întâlnirea care a avut loc ulterior, la 07.02.2011, între Gardean Adrian şi ministrul Udrea Elena.

În acelaşi sens este şi conversaţia din data de 22-12-2010, prilej cu care Ştefan Lungu îi transmite lui Gardean Adrian că a discutat cu ministrul Udrea Elena cu privire la finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz:

ADRIAN GARDEAN: (n.n.: râde) E ceva urgent, care vroiai să discuţi cu mine, sau?...

ŞTEFAN LUNGU: Nu, nu, nu... Nu e nimic urgent, doar că e de bine ce-am vorbit noi, chestia aia!...

ADRIAN GARDEAN: Aia, cu finanţarea?

ŞTEFAN LUNGU: Da, da!

ADRIAN GARDEAN: Ai... discutat-o şi cu "Doamna"?

ŞTEFAN LUNGU: Da, da, da!

ADRIAN GARDEAN: Aha! Şi... a dat semnalul?

ŞTEFAN LUNGU: Da. A zis că vorbim după sărbători, că i se pare interesantă propunerea!

ADRIAN GARDEAN: Ok!.

ŞTEFAN LUNGU: Şi o dezvoltăm în  comun, de sărbă…de după sărbători!

ADRIAN GARDEAN: Aha... Deci, de-asta vroiai să ne vedem, da?

ŞTEFAN LUNGU: Da, da, da, da, da!

ADRIAN GARDEAN: OK.

De asemenea, în urma percheziţiei informatice au fost identificate mai multe mesaje de tip e-mail transmise între Breazu Tudor Liberiu şi administratorul TOTAL MEDIA PROD S.R.L. cu privire la o factură emisă de această societate către Last Time Studio, din care rezultă atât că beneficiarul serviciilor era, indirect, inculpata Udrea Elena, cât şi că firma lui Lungu Ştefan era folosită în mod frecvent pentru plata serviciilor de care beneficia partidul.

Cu acelaşi prilej, au fost identificate mesaje din care rezultă că Lungu Ştefan presta servicii de consultanţă în favoarea PDL Bucureşti, fără a fi remunerat, constând în realizarea graficii pentru evenimente şi materiale publicitare inscripţionate cu sigla partidului.

Inculpatul Lungu Ştefan a susţinut şi că diferenţa din suma primită de la Termogaz Company a fost predată în numerar lui Nastasia Gheorghe, care ar fi intermediat şi discuţiile cu inculpata Udrea Elena Gabriela referitoare la aprobarea plăţilor către această societate, însă aceste împrejurări nu au putut fi coroborate cu alte mijloace de probă.


[1] La 27.07.2010 MDRT a transferat suma de 4.999.024,10 RON către oraşul Cavnic; la 30.07.2010 suma de 4.764.233 RON este transferată în contul de trezorerie al Termogaz, care  transferă în contul deschis la BCR suma de 3.135.500 RON la 03.08.2010 şi suma de 680.000 RON la 24.08.2010; la 24.08.2010 se efectuează plata sumei de  619.601,87 RON în contul S.C. LAST TIME STUDIO S.R.L. deschis la BRD."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.