Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproximativ 60.000 de cetăţeni belgieni au decis să denunţe în justiţie inacţiunea autorităţilor în lupta împotriva încălzirii globale

www.cugetliber.ro
justiție, judecată

Aproximativ 60.000 de cetăţeni belgieni au decis să denunţe în justiţie inacţiunea autorităţilor în lupta împotriva încălzirii globale, într-un proces fără precedent în Belgia, care a început marţi la un tribunal civil, în fostul sediu NATO, la Bruxelles, relatează AFP, potrivit news.ro.

Lansat în 2015 de către Asociaţia ”Klimatzaak” (”Afacerea clima” în olandeză), procedura se vrea o replică belgiană a celei care a condus, în Olanda, la condamnarea Guvernului olandez cu privire la nerespectarea obiectivelor reducerii emisiilor gazelor cu efect de seră stabilite prin Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice.

Obiectivele acestui acord, încheiat la sfârşitul lui 2015, au fost revizuite între timp la nivel internaţional, un lucru de care reclamanţii ţin cont.

În procedura belgiană, ei cer justiţiei să constate faptul că Belgia a eşuat să reducă până în 2020 volumul global al emisiilor cu ”40%” sau măcar cu ”25%” faţă de nivelul din 1990.

Asociaţia cere totodată tribunalului să oblige Guvernul la luarea ”măsurilor necesare” pentru ca ţara să se conformeze obiectivelor europene, şi anume ca emisiile să scadă cu ”cel puţin 55%” până în 2030, în vederea unei atingeri a neutralităţii carbonului în 2050.

Citește și: Noi MĂRTURII despre crimele de la spitalul din Sibiu: Angajații ATI mizau pe internații fără aparținător

Patru guverne sunt citate să compară în justiţie, şi anume Guvernul federal şi ale celor trei regiuni din ţară, Flandra, Wallonia şi Bruxelles,, care au competenţe în domeniul mediului ş mobilităţii.

Reclamanţii le reproşează faptul că nu au desfăşurat o politică de mediu, ”aşa cum ar fi trebuit să facă nişte autorităţie publice în mod normal prudente şi dligente”.

Ei arată cu degetul o ”încălcare” a mai multor texte internaţionale, inclusiv a Convenţiei Internaţionale a Drepturilor Copilului, care prevede ca orice copil să crească într-un mediu sănătos şi ”să se bucure de cea mai bună stare de sănătate posibilă”.

”Având în vedere importanţa şi urgenţa dosarului, cerem penalităţi cu titlu cominatoriu în valoare de un milion de euro pentru fiecare lună de întârziere în executarea hotărârii”, solicită ei.

O purtătoare de cuvânt a Klimatzaak, Sarah Tak, anunţă că aproximativ 58.000 de cetăţeni belgieni participă la procedură şi că după ce lista reclamanţilor a fost închisă, în 2020, peste 5.000 de persoane şi-au exprimat susţinerea faţă de acest demers pe site-ul asociaţiei.

Pledoariile, care au început marţi, continuă până la 26 martie, inclusiv.

Tribunalul francofon de primă instanţă de la Bruxelles, care funcţionează în fostul sediu al NATO, transformat într-o vastă cllădire a Justiţiei, urmează apoi să se retragă la deliberări.

În 2015, aproximativ 900 de cetăţeni olandezi, reuniţi în spatele unui ONG care susţine lupta împotriva modificărilor climatice - Urgenda - a obţinut condamnarea Guvernului olandez, o hotărâre care a fost confirmată de mai multe jurisdicţii de recurs din Olanda.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.