Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproximativ opt mii de persoane din Belarus sunt astăzi în închisoare din motive politice

Daily Monitor
inchisoare detinut penitenciar gratii

Belaruşii s-au transformat într-un popor nomad. Viața unui belarus modern încape fie într-un rucsac, fie într-un bagaj mic cu care merg la închisoare. Astăzi, în Belarus, aproximativ opt mii de persoane sunt în detenţie, în închisori, din motive politice, şi peste 300.000 au fost forțați să părăsească țara, notează Rador Radio România.

Şeful Departamentului pentru Cetățenie și Migrație din Ministerul Afacerilor Interne din Belarus, Aleksei Begun, declara, în luna ianuarie, că peste 200.000 de cetățeni au părăsit țara doar în perioada 2021-2022, acestea fiind date oficiale. În realitate, potrivit experților, numărul variază de la 300.000 până la 500.000 de persoane.

Cunoscând politica de răzbunare și ingeniozitatea sadică a regimului din Belarus, putem presupune că acest regim va veni cu diverse trucuri murdare pentru cei care au supraviețuit. Este greu și, totodată, inacceptabil pentru regimul Lukaşenko să se împace cu faptul că cetățeanul nu numai că a reușit să fugă din apartament cu jumătate de oră înainte ca forțele de ordine să-i spargă ușa, dar a și ajuns în siguranță și acum a devenit inaccesibil. Împotriva celor plecați regimul a deschis dosare penale sub formă de proceduri speciale, fiind judecați în lipsă, iar bunurile le-au fost confiscate. Acest fapt, în mod evident, a consolat puțin regimul din Belarus, dar nu i-a asigurat un triumf total. Și în luna septembrie anul trecut, Lukașenko a venit cu un truc inteligent: a semnat Decretul prezidenţial nr. 278 'Cu privire la procedura de emitere a documentelor și de comitere a unor acțiuni ilegale'. Acest decret a privat de facto de toate puterile consulatele belaruse din străinătate și i-a pus pe cetăţenii belaruși care au părăsit țara în pragul unei situații ilegale. Pentru că acum consulatele nu eliberează pașapoarte care să le înlocuiască pe cele a căror valabilitate expiră, nici certificate, nici împuterniciri și nu pun nici apostile pe documente. Pentru toate aceste simple acțiuni consulare, belarușii trebuie acum să vină în ţară. Situația este puțin mai simplă pentru cei care au solicitat imediat protecție internațională. Protecția internațională, adică acordarea statutului de refugiat, presupune eliberarea unui document de călătorie ceea ce se numește colocvial pașaport de la Geneva (datorită Convenției ONU privind statutul refugiaților, adoptată în 1951 la Geneva). Ei cel puţin au un document cu care să călătorească. Este adevărat, copiii lor născuți în străinătate nu vor mai putea obține un pașaport belarus, ci vor deveni refugiați prin naștere, iar titularii de protecție ei înșiși nu vor putea elibera nici măcar o împuternicire rudelor din străinătate. Dar acestea sunt lucruri minore în comparație cu pericolul de a ajunge în străinătate ca imigrant ilegal în ziua în care îţi expiră pașaportul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.