Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țara din centrul UE căreia Rusia îi asigură garanții că nu o atacă: 'Grădinile voastre nu sunt în pericol'

Sputnik France
Kinjal racheta

Rachetele hipersonice ruseşti nu ameninţă Luxemburgul, având în vedere că sunt de mare precizie şi sigure, iar Rusia încearcă să se doteze cu cel mai modern armament nu pentru a ataca pe cineva, a asigurat premierul rus Dmitri Medvedev într-un interviu acordat ziarului Luxemburger Wort în contextul vizitei pe care a început-o în Marele Ducat de Luxemburg, informează Bussines-Gazeta.ru, citând serviciul de presă al executivului de la Moscova care publică pe site-ul său interviul.

Medvedev a răspuns în acest fel la observaţia ziaristului luxemburghez că noile rachete ruseşti ar putea lovi ţara sa, deşi aceasta nu dispune de arsenal nuclear, dar este înconjurată de mai multe baze NATO, scrie agerpres.ro.

Citește și: USR Plus șochează! ‘Proprietatea privată trebuie să dispară’

'Rachetele noastre hipersonice sunt de înaltă precizie şi sigure, drept urmare grădinile voastre nu sunt în pericol. Vorbind însă serios, noi nu ameninţăm pe nimeni şi cu atât mai mult nu intenţionăm să atacăm pe nimeni şi nu avem de gând să luptăm cu nimeni. Orice fel de tentativă de şantaj nuclear, din punctul nostru de vedere, duce la o creştere a tensiunilor internaţionale', a afirmat Dmitri Medvedev, adăugând că Rusia este interesată ca în Europa să domine pacea şi stabilitatea.

Mai mult, pentru 'liniştea tuturor', ar fi necesar ca armamentul nuclear al SUA din Europa să revină acasă, peste Ocean, iar infrastructura pentru desfăşurarea şi depozitarea acestuia pe continentul european să fie distrusă, a apreciat premierul rus în interviul acordat ziarului luxemburghez, potrivit TASS.

Citește și: Liviu Dragnea are parte de o zi plină de emoții! Zi decisivă pentruliderul PSD! Instanța va da un verdict azi

În plus, şeful executivului rus a remarcat faptul că şi manevrele NATO nu aduc decât 'preocupări inutile'.

În replică, jurnalistul de la Luxemburger Wort a observat: 'Pe noi însă ne nelinişteşte Rusia, unde în prezent au loc permanent prezentări şi teste cu arme nucleare noi'. 'Prin dezvoltarea de rachete strategice de 20 sau de 27 de ori mai rapide decât viteza sunetului, ţara dumneavoastră nu arată deloc ca un porumbel al păcii', a adăugat acesta.

Citește și: Gigi Becali, amendat de Comisia de Disciplină a FRF! Care este cauza

Ca răspuns, premierul rus a catalogat arsenalul nuclear al Rusiei drept un 'factor de descurajare' şi o 'garanţie a securităţii naţionale'.

Interviul a fost acordat luni chiar în ziua în care preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care suspendă oficial participarea Rusiei la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat cu SUA la finalul Războiului Rece.

Citește și: O tehnică folosită pe timpul lui Ceaușescu, revine! Cât vor plăti în plus românii pentru produsele de acest fel

Rusia a anunţat luna trecută suspendarea participării sale la acest tratat, după ce Statele Unite au declarat că se retrag din INF ca urmare a încălcării prevederilor sale de către Moscova, care respinge acuzaţiile de încălcare a acestui pact, considerat piatra unghiulară a securităţii pe continentul european în ultimele decenii.

Suspendarea participării SUA la Tratatul INF a fost anunţată de către Donald Trump la 1 februarie, iar a doua zi de către Moscova. SUA acuză Rusia de dezvoltarea unei noi rachete balistice terestre 9M729 care poate transporta focoase nucleare şi a cărei rază de acţiune ar depăşi 500 km.

Citește și: Mega-surpriză! Proiectul de modificare a OUG 7 a primit aviz negativ

Tratatului INF, semnat de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi preşedintele american de la acea vreme Ronald Reagan în 1987 elimină folosirea de către cele două ţări a rachetelor cu lansare terestră cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km.

După denunţarea Tratatului INF, preşedintele rus a ordonat dezvoltarea într-un termen de doi ani a unor noi rachete cu lansare terestră, în special adaptarea rachetelor cu rază de acţiune intermediară care există deja, dar cu lansare de pe mare sau din avioane.

Citește și: Declarația Unică trebuie depusă cât mai repede dar site-ul ANAF tot nu fucționează! Ce preocupări are Mihaela Triculescu în aceste condiții .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.