Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țara din Europa care mizează pe canabisul medicinal pentru stimularea economiei şi exporturilor

The Cannabist
canabis

Până în urmă cu doi ani, Slave Ivanovski se număra printre cei mai mari exportatori de tomate şi ardei din Macedonia de Nord, după care a trecut la cultivarea de canabis în scop medicinal, transmite Reuters.

Această mică ţară din Balcani a legalizat canabisul în scop medicinal în anul 2016, alăturându-se unui număr din ce în ce mai mare de ţări care au făcut acelaşi lucru precum Marea Britanie, Grecia, Thailanda şi unele state americane, informează agerpres.ro.

Citește și: Fostul șef INML a luat foc! “Rezultatele noastre sunt infailibile”

"Este o afacere foarte profitabilă, care nu necesită un efort foarte mare şi are un viitor", spune Slave Ivanovski, care cultivă plante de canabis într-o seră la Stip, o localitate amplasată la sud-est de capitala Skopje.

Începând din 2017, Macedonia de Nord a emis 28 de autorizaţii pentru cultivarea şi producţia de ulei de canabis şi alte 15 companii aşteaptă să îşi primească autorizaţiile. Însă până acum cantitatea produsă este foarte mică iar exporturile sunt la nivelul zero deoarece producătorii trebuie să îşi perfecţioneze competenţele.

Citește și: Adevarul despre pensii- Dan Barna aruncă bomba

Ivanovski, care a investit 10 milioane de euro în achiziţionarea de teren şi tehnologie, spune că principala provocare este ajungerea la nivelul de calitate cerut de clienţi. Ivanovski speră că într-o zi să poată exporta spre Germania şi Polonia însă pentru acest lucru să se întâmple trebuie să respecte standardele internaţionale.

Pentru a stimula exporturile de canabis, autorităţile de la Skopje vor modifica şi legislaţia. "Ne aşteptăm ca această industrie să genereze până la un procent din PIB", a declarat ministrul Sănătăţii, Venko Filipce.

Citește și: Interesant! Procurorul care se ocupă de cazul Caracal a intrat în concediu medical

Macedonia de Nord este una din cele mai sărace ţări din Europa. Agricultura este responsabilă pentru aproximativ 8% din PIB şi 10% din exporturile ţării.

Guvernul de la Skopje a ordonat ca, în jurul culturilor de canabis, să fie ridicate garduri de sârmă ghimpată cu o înălţime de patru metri şi să fie montate camere de luat vederi.

Citește și: Eugen Teodorovici a luat decizia! Ce se întâmplă cu proiectul privind închisoarea pentru datornici

"Oamenii credeau că vor câştiga uşor bani şi au investit în cultivarea de canabis. Însă ulterior şi-au dat seama că tehnologia necesară este una costisitoare şi de asemenea sunt necesare autorizaţii foarte scumpe", a declarat Konstantin Dukovski, preşedintele Asociaţiei producătorilor.

Pentru a promova această industrie, premierul Zoran Zaev s-a întâlnit cu investitorul american Michael Straumietis, care a fondat compania Advanced Nutrients, specializată în producţia de substanţe nutritive pentru plantele de canabis. "Această ţară are un potenţial imens şi sunt încântat să mă alătur eforturilor pentru a face din Macedonia de Nord una din primele superputeri europene în domeniul canabisului", a scris Michael Straumietis pe contul său de Instagram.

Citește și: Kovesi are parte de vești importante! Ce s-a negociat între Parlamentul European și Consiliul UE

Potrivit unui raport al Imarc, valoarea pieţei de canabis medicinal ar putea creşte până la 44 miliarde dolari în 2024, de la o valoare estimată la 13,4 miliarde dolari în 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.