Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită a pus în mișcare un plan uriaș și joacă alături de un mare gigant: se contruiește o țară cum omenirea nu a mai văzut

vision 2030 arabia saudita

Compania de administrare de active BlackRock va lansa o platformă de investiţii în Riad, cu ajutorul unei investiţii ancoră de 5 miliarde de dolari din Fondul de investiţii publice (PIF) al Arabiei Saudite, fondul suveran de avere al regatului, transmite CNBC, informează News.ro.

Anunţul a urmat semnării unui memorandum de înţelegere între divizia saudită a BlackRock şi PIF, cu scopul de a stimula creşterea pieţelor de capital în ţara din Golf, bogată în petrol.

BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, cu active gestionate de 10.000 de miliarde de dolari, ”va lansa strategii de investiţii în toate clasele de active pentru piaţa din Arabia Saudită, inclusiv pieţele publice şi private, gestionate de o echipă de investiţii din Riad”, arată un comunicat de presă comun al companiei şi al PIF.

Noua platformă se va numi BlackRock Riyadh Investment Management, sau BRIM.

BRIM îşi propune să ajute la atragerea de investiţii instituţionale străine în Arabia Saudită, precum şi să dezvolte industria de gestionare a activelor din Arabia Saudită, să extindă pieţele locale de capital şi diversificarea investitorilor şi să sprijine dezvoltarea talentului de management al activelor din regat.

Iniţiativa, precum şi multe altele ale PIF, care aqdministrează active de 925 de miliarde de dolari, contribuie la Viziunea 2030 a Arabiei Saudite, un proiect de mai multe mii de miliarde de dolari care urmăreşte modernizarea economiei regatului şi diversificarea acesteia departe de petrol.

Vor să atragă cele mai luminate minți

În centrul acestui efort este aducerea unor instituţii internaţionale importante, investiţii şi talente străine chiar în Arabia Saudită.

Înfiinţarea BRIM urmăreşte să stimuleze ”o creştere în continuare a ecosistemului pieţei de capital saudite şi să permită un sector de management al investiţiilor internaţionale în creştere, cu sediul în Arabia Saudită”, se arată în comunicatul de presă.

Larry Fink, CEO al BlackRock, a declarat în comunicat că regatul ”a devenit o destinaţie din ce în ce mai atractivă pentru investiţiile internaţionale, pe măsură ce Vision 2030 prinde viaţă”.

Uriaţa companie de administrare a activelor lucrează cu Arabia Saudită de ani de zile, iar în 2018 a spus clar că nu se va retrage, în ciuda controverselor majore legate de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi de către agenţii saudiţi.

Într-o altă mişcare de creştere a legăturilor sale cu regatul, BlackRock i-a oferit, în iulie 2023, CEO-ului Saudi Aramco, Amin Nasser, un loc în consiliul său de administraţie.

Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume.

La acea vreme, BlackRock a spus că mişcarea reflectă accentul pus de companie pe Orientul Mijlociu, ca parte a strategiei sale pe termen lung.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.