Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită anunţă o nouă alianţă antiteroristă

Sultanatul Oman, ţară din Golf în general neutră faţă de tensiunile dintre Ryad şi Teheran, s-a alăturat coaliţiei militare formate din ţări musulmane, înfiinţată de către Arabia Saudită ''pentru a combate terorismul'', a anunţat joi agenţia oficială SPA, citată de AFP, potrivit agerpres.

Omanul devine astfel cea de-a 41-a ţară care se alătură coaliţiei, a cărei înfiinţare a fost anunţată în urmă cu un an de către Mohammed ben Salman, adjunctul prinţului moştenitor şi ministru al apărării Arabiei Saudite, a adăugat SPA.

Citeşte şi: Filipine: 33 de răniţi în urma a două atentate cu bombă

Prinţul Mohammed a primit un mesaj scris de la Badr ben Said al-Bussaidi, ministrul omanez pe probleme de apărare, şi ''şi-a exprimat aprecierea'' pentru sprijinul autorităţilor de la Mascat pentru ''eforturile Arabiei Saudite'', care a preluat ''comanda coaliţiei militare islamice pentru a combate terorismul'', a continuat agenţia.

Cu toate că face parte din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), Omanul tinde să adopte poziţii neutre în conflictele din regiune. Sultanatul nu s-a asociat cu coaliţia militară arabă creată în martie 2015 de către Arabia Saudită pentru a lupta împotriva rebelilor acuzaţi de legături cu Iran şi Yemen.

Prinţul Mohammed, fiu al regelui Salman al Arabiei Saudite, a anunţat formarea coaliţiei ''antiteroriste'' în decembrie 2015. De atunci, puţine informaţii au parvenit în legătură cu funcţionarea sa.

Citeşte şi: PLAN de împărțire a Siriei între Rusia, Turcia și Iran. Americanii excluși de la împărțirea prăzii

Dotată cu un centru de comandament cu baza la Ryad, coaliţia este destinată ''să susţină operaţiuni militare în lupta împotriva terorismului'' prin schimbul de informaţii şi, dacă este necesar, prin desfăşurarea de trupe.

Arabia Saudită face deja parte din coaliţia militară internaţională care luptă de peste doi ani împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Siria şi Irak, cu toate că occidentalii i-au reproşat Ryadului că şi-a redus angajamentul din cauza implicării sale în Yemen. Ea este periodic acuzată în Europa şi în SUA că alimentează extremismul prin ideologia sa wahhabită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.