Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită are puţine divergenţe cu administraţia Biden şi acţionează să le rezolve, apeciază prinţul moştenitor Mohammed bin Salman

Middle East Eyes
prinţul moştenitor Mohammed bin Salman

Statele Unite sunt un partener strategic al Arabiei Saudite şi are doar rareori divergenţe cu Riadul, susţine prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, care subliniază că încearcă să rezolve aceste divergenţe cu administraţia preşedintelui american Joe Biden, relatează Reuters.

Însă regatul nu acceptă nicio presiune şi niciun amestec în afacerile sale interne, subliniază într-un intervu difuzat marţi de televiziunea saudită Mohammed bin Salman, supranumit ”MBS”, potrivit news.ro.

Joe Biden, care a anunţat că discută numai cu regele Salman, a adoptat faţă de Arabia Saudită o poziţie mai dură decât predecesorul său Donald Trump. El critică Radul în dosarul drepturilor omului şi al implicării regatului în Războiul din Yemen.

”Suntem de acord în proporţie de peste 90% cu administraţia Biden, atunci când este vorba despre interese saudite şi americane, şi lucrăm la o consolidare a acestor interese”, a declarat MBS, care avea o relaţie stânsă cu Trump.

”Problemele în care nu suntem de acord reprezintă mai puţin de 10% şi lucrăm să găsim soluţii şi o înţelegere (...). Fără nicio îndoială, Statele Unite sunt un partener stragic”, a subliniat liderul de facto al Arabiei Saudite.

Numit prinţ moştenitor în 2017, MBS, care şi-a consolidat acapararea puterii, subliniază că Riadul are parteneriate strategice şi cu Rusia, India şi China.

Washingtonul şi-a retras, după instalarea lui Biden la putere, susţinerea operaţiunilor coaliţiei conduse de către saudiţi în Yemen, care luptă împotriva rebelilor huthi, susţinuţi de Iran.

Administraţia Biden a făcut public un raport al serviciilor americane de informaţii care-l implică pe Mohammed bin Salman în asasinatul opozantului saudit Jamal Khashoggi la Consulatul saudit din Istanbul. MBS neagă orice implicare.

În pofida faptului că Războiul din Yemen este considerat un război prin procură între Riad şi Teheran, MBS a anunţat marţi că regatul vrea relaţii bune cu Iranul, cu care şi-a întrerupt relaţiile diplomatice în 2016.

”Problema noastră este în comportamentul negativ al Iranului”, a apreciat el, citând programul nuclear iranian, dezvoltarea unor rachete şi susţinerea miliţiilor din regiune de către Teheran.

”Lucrăm împreună cu partenerii regionali şi mondiali într-o încercare de a găsi soluţii la aceste probleme şi sperăm să le depăşim pentru ca bune relaţii să fie în beneficiul tuturor”, a declarat MBS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.