Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol, a plafonat preţul benzinei pe piața internă: 58 de cenți/litru

PBN Capital
petrol scadere

Guvernul Arabiei Saudite, cel mai mare exportator mondial de petrol, a stabilit o limită superioară pentru preţul benzinei pe piaţa internă, o decizie menită să reducă impactul creşterii costului vieţii pentru cetăţeni, transmite Bloomberg.

Decizia de a introduce un plafon la preţul benzinei reprezintă un pas înapoi faţă de măsurile nepopulare anterioare referitoare la eliminarea unor subvenţii, şi vine la câteva zile după ce Fondul Monetar Internaţional a îndemnat oficialii de la Riad să reducă şi mai mult subvenţiile.

Potrivit unui comunicat difuzat sâmbătă de agenţia publică de presă, plafonul maxim pentru preţul la benzină va fi de 2,18 riali (58 de cenţi) pentru un litru de benzină cu cifra octanică 91. Decizia fost luată pentru a "reduce povara costului vieţii suportată de cetăţeni şi rezidenţi, precum şi pentru a sprijini activitatea economiei locale", se precizează în comunicatul de presă.

Acest plafon va mai diminua o parte din neplăcerile provocate de reformele introduse de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, care a eliminat deja o serie de subvenţii în vigoare de mai multe decenii. Autorităţile saudite au utilizat mult timp veniturile din petrol pentru a oferi cetăţenilor benzină şi electricitate ieftină, locuri de muncă în sistemul guvernamental şi burse la universitate.

Preţurile la benzină în Arabia Saudită se numără printre cele mai scăzute din lume, fiind la un nivel de aproximativ 60% faţă de preţurile din SUA. Însă populaţia Arabiei Saudite este nemulţumită de faptul că aceste preţuri au crescut începând din 2015, când a fost introdusă reforma subvenţiilor pentru a promova un consum mai eficient şi a acoperi un deficit bugetar provocat de scăderea cotaţiei ţiţeiului.

Însă săptămâna trecută preţului petrolului a atins, pentru scurt timp, cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani după ce o dispută aprinsă între Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite a provocat o criză în rândul OPEC+, forumul care regrupează cei mai mari producători de petrol, şi a blocat o decizie de majorare a producţiei. Scumpirea ţiţeiului, combinată cu aprecierea altor materii prime, a provocat îngrijorări în rândul băncilor centrale preocupate din nou de inflaţie.

În luna mai a acestui an, ultima cifră disponibilă, rata inflaţiei în Arabia Saudită a fost de 5,7%, stimulată de creşterea costurilor la alimente şi autovehicule precum şi de o triplarea a cotei de TVA introdusă anul trecut. Chiar şi aşa, Fondul Monetar Internaţional a îndemnat joi Arabia Saudită să continue cu eliminarea subvenţiilor, chiar dacă simultan a cerut o extindere a plasei sociale pentru a ajuta gospodăriile cu venituri reduse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.