Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită îşi întăreşte fondul suveran cu 40 de miliarde de dolari pentru investiţii în străinătate

Operation World
Arabia Saudita

Ministerul de Finanţe din Arabia Saudită a transferat 150 miliarde de riali (40 miliarde de dolari) din rezervele Băncii Centrale spre Fondul suveran de investiţii (PIF), în condiţiile în care acesta din urmă profitat de turbulenţele de pe piaţă pentru a face mai multe achiziţii în străinatate, transmite Bloomberg, anunță AGERPRES.

Transferurile "cu caracter excepţional" din rezervele valutare spre Public Investment Fund au fost făcute în lunile martie şi aprilie şi vor "întări capacitatea de investiţii a fondului", a informat ministrul de Finanţe, Mohammed Al-Jadaan, într-un comunicat de presă publicat vineri de agenţia de presă oficială.

Citește și: Anunț oficial! Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate

Aceste transferuri au loc într-un moment în care cel mai mare exportator mondial de petrol se confruntă cu presiuni fiscale excepţionale de pe urma prăbuşirii preţului ţiţeiului pe pieţele mondiale. Al-Jadaan a precizat că transferurile de fonduri de la Banca Centrală au contribuit la o cădere istorică a rezervelor valutare ale Arabiei Saudite, care în luna martie au înregistrat cea mai puternică scădere din ultimele două decenii.

"Procedură a fost demarată după o analiză amănunţită şi ţinând cont de nivelul suficient al rezervelor valutare" a spus ministrul saudit al Finanţelor. Fondul suveran de investiţii are "un rol important în diversificarea şi consolidarea creşterii economice", a mai spus Mohammed Al-Jadaan, adăugând că randamentele generate de investiţiile făcute de PIF vor sprijini finanţele publice dacă va fi nevoie.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani .

Public Investment Fund gestionează active în valoare de peste 300 de miliarde de dolari şi de-a lungul timpului a preluat participaţii la Uber Technologies Inc şi producătorul de automobile electrice Lucid Motors. În acest an PIF a preluat participaţii la patru mari companii petroliere europene precum şi un pachet de 8,2% din acţiunile companiei de croaziere Carnival Corp. La începutul acestei luni, PIF a dezvăluit că a a acumulat pachete de acţiuni la companiile Boeing, Citigroup, Facebook, Walt Disney şi Marriott.

În comunicatul publicat vineri, Al-Jadaan a spus că fondul suveran a profitat de "o gamă de oportunităţi de investiţii care au apărut în contextul circumstanţelor actuale prin care trec pieţele financiare mondiale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.