Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită pune serios umărul la noua ordine mondială anti-SUA: Riadul se alătură Chinei și Rusiei în Organizația de Cooperare de la Shanghai

Organizatia pentru Cooperare de la Shanghai

Cabinetul Arabiei Saudite a aprobat miercuri decizia de a adera la Organizația de Cooperare de la Shanghai, în timp ce Riadul construiește un parteneriat pe termen lung cu China, în pofida preocupărilor SUA în materie de securitate, informează agenția Reuters.

Arabia Saudită a aprobat un memorandum privind acordarea regatului a statutului de partener de dialog în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), a anunțat agenția de presă de stat SPA.

Organizație cu scop declarat anti-Occidental

OCS este o uniune politică și de securitate a țărilor care acoperă o mare parte din Eurasia, inclusiv China, India și Rusia.

Formată în 2001 de Rusia, China și fostele state sovietice din Asia Centrală, organismul a fost extins pentru a include India și Pakistan, în scopul de a juca un rol mai important ca o contrapondere la influența occidentală în regiune.

Anul trecut, Iranul a semnat, de asemenea, documentele pentru a deveni membru cu drepturi depline.

Aderarea la OCS a fost discutată în timpul unei vizite a președintelui chinez Xi Jinping în Arabia Saudită în decembrie anul trecut, au declarat surse pentru Reuters.

Statutul de partener de dialog va fi un prim pas în cadrul organizației înainte de a acorda regatului statutul de membru cu drepturi depline pe termen mediu, au spus acestea.

Cooperarea tot mai strânsă între China și Arabia Saudită stârnesc îngrijorare la Washington

Decizia a fost luată după un anunț făcut marți de Saudi Aramco, care și-a majorat marți investițiile de mai multe miliarde de dolari în China, prin finalizarea unei societăți mixte planificate în nord-estul Chinei și prin achiziționarea unei participații într-un grup petrochimic controlat privat.

Legăturile din ce în ce mai strânse ale Riadului cu Beijingul au stârnit îngrijorări în materie de securitate la Washington, aliatul său tradițional. Washingtonul spune că încercările chinezești de a-și exercita influența în întreaga lume nu vor schimba politica americană față de Orientul Mijlociu.

Arabia Saudită și alte state din Golf și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce consideră a fi o retragere din regiune din partea principalului garant al securității, Statele Unite, și au trecut la diversificarea partenerilor. Washingtonul afirmă că va rămâne un partener activ în regiune.

Țările care fac parte din organizație intenționează să organizeze un "exercițiu comun de combatere a terorismului" în regiunea rusă Chelyabinsk în luna august a acestui an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.