Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Are șanse Raețchi în sectorul 5?

La prima vedere, Raețchi e ca nuca în perete. Ca să fii primarul sectorului 5 trebuie să-ți stea bine cu șișul în mână, să arăți cât mai natural cu ciorapul pe cap și cu levierul pregătit de atac. Cel puțin așa s-a creat impresia în ultimii 15 ani. Nu e sectorul lui Vanghelie? Sectorul vanghelioanelor, pungilor cu ulei, cărți de joc și unt expirat, al mafiei care controlează piețe, afaceri și cartiere întregi?

În ultimii 16 ani sectorul 5 a devenit sinonim cu sărăcia, subdezvoltarea, nesiguranța, incultura, violența și hoția. E un fel de Medellin al Bucureștiului, controlat exclusiv de carteluri interlope în care nimeni din afară și din lumea civilizată nu are loc.

Și totuși, nu e așa.

În sectorul 5 sunt și Cotroceniul, Panduri, Tudor Vladimirescu, 13 Septembrie sau Rahova veche (și chiar cea nouă, între Sebastian și Ispirescu) în care Vanghelie, PSD-ul și Ponta (la prezidențiale) au pierdut sau au avut scoruri sub media națională. În 2014 Ponta a avut în sectorul 5 un scor sub media pe țară și chiar pe București. În treimea de nord a sectorului au pierdut fără discuție. În 2008 Bodu l-ar fi învins pe Vanghelie dacă nu era sabotat de propriul partid.

Sectorul 5 nu e un sector pierdut pentru civilizație, nu e un sector rural, prizonier al unui mafiot cu tactici, maniere și cultură de găinar. E un sector în care nimeni nu s-a obosit să lupte și să-i facă concurență lui Vanghelie.

Așa s-a zis și despre Cluj, că e un oraș pierdut pentru civilizație, că e prizonierul lui Funar. Și, iată, astăzi Clujul concurează Bucureștiul la manifestări culturale, la servicii, turism, businessuri noi, la salarii, prețurile locuințelor și chirii. E un oraș care atrage investiții și tineri educați, mână de muncă calificată și inițiativă privată.

Niciun oraș sau sector nu este prizonierul vreunui politician, al corupției, hoției, sărăciei sau subdezvoltării. Asta e doar o scuză pentru lipsa de chef și de implicare a celorlalți.

Timp de 12 ani, din 2004, oamenilor din sectorul 5 li s-a spus că nu au nicio șansă și că sunt prizonierii lui Vanghelie până au început să creadă și ei și să se resemneze.

Vanghelie devenise o fatalitate, un dat, o boală genetică care se transmite din generație în generație.

E bine că Vanghelie candidează. Este extrem de important pentru imaginea sectorului 5 și pentru respectul de sine al oamenilor din sector ca Vanghelie să fie scos din funcție de ei, prin voința lor.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.