Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arendașii din România sunt disperați: vor primi o sumă infimă pentru producția din acest an/ Cauza acestei scăderi abrupte

World Grain
grau

În România foarte mulți proprietari de terenuri le-au dat în arendă către marile companii, care ulterior îi plătesc pe oameni fie în produse, fie echivalentul produselor în lei. Anul acesta, prețul cerealelor este unul foarte scăzut, iar asta nu se datorează unor recolte record în România ci, mai degrabă, invaziei cerealelor din Ucraina.

Până pe data de 5 iunie a fost în vigoare interdicția de import pentru cerealele din Ucraina, dar stocurile deja erau făcute, iar acestea ajung din nou pe piață.

În acest context, oamenii vor primi bani foarte puțini pentru terenurile pe care le-au dat în arendă. Spre exemplu, în județul Olt se vor acorda 0,75 lei/kg la producția de grâu.

„Cu adresa nr. 5307/15.05.2023, înregistrată la Consiliul Județean Olt sub nr. 6164/15.05.2023, Direcția pentru Agricultură Județeană Olt a transmis propunerea sa privind modificarea prețului mediu la grâu, stabilit prin Hotărârea Consiliului Județean Olt nr.183/22.12.2022, pentru anul 2023, după cum urmează: grâu – preț mediu = 0,75 lei/kg.

Consiliul Județean Olt a solicitat Direcției pentru Agricultură Județeană Olt, cu adresa nr. 6203/16.05.2023, copii de pe solicitările venite din partea fermierilor, în vederea fundamentării propunerii referitoare la modificarea prețului mediu la grâu, pentru anul 2023.

Cu adresa nr. 5639/18.05.2023, înregistrată la Consiliul Județean Olt sub nr. 6345/18.05.2023, Direcția pentru Agricultură Județeană Olt a înaintat copii de pe solicitările venite din partea fermierilor, referitoare la modificarea prețului mediu la grâu, din care reiese necesitatea scăderii prețului mediu al acestuia.

Având în vedere că toate calculele privind arenda, impozitele, etc. se fac în funcție de acest preț mediu stabilit prin Hotărâre a Consiliului Județean Olt, mai sus menționată, Direcția Agricolă a revenit cu adresa nr. 5307/15.05.2023 în care se ține cont de realitățile din piața produselor agricole și evoluția prețurilor pe Bursa de cereale care este în continuă scădere”, se menționează în expunerea de motive a proiectului de hotărâre adoptat vineri, 7 iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.