Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arestări masive în Egipt: Se împiedică protestele de stradă

Mideast Egypt US

Organizaţia Amnesty International a acuzat marţi Egiptul că a recurs la 'arestări masive de o eficacitate redutabilă' pentru a împiedica cu o zi în urmă o manifestaţie împotriva regimului condus de preşedintele Abdel Fattah al-Sissi, convocată în urma apelului unor mişcări laice şi de stânga, transmite AFP. Sfidând interdicţia de a manifesta fără autorizaţie, circa 50 de persoane s-au adunat luni într-o piaţă din centrul capitalei Cairo scandând slogane ostile guvernului, protest dispersat de forţele de ordine.

Conform Amnesty International, poliţia a arestat luni şi în zilele precedente la Cairo şi Alexandria sute de persoane care au lansat mai ales pe reţelele de socializare apeluri la proteste. De asemenea, un dispozitiv numeros al forţelor de ordine a fost mobilizat pentru a împiedica orice adunare la Cairo, notează ONG-ul, precizând că numai luni au fost operate cel puţin 238 de arestări, printre cei reţinuţi regăsindu-se şi străini, activişti şi jurnalişti, iar în zilele anterioare ar mai fi fost arestate peste 90 de persoane.

Conform unui corespondent al AFP, zeci de persone, printre care se numără şi şase jurnalişti reţinuţi pentru a li se verifica acreditările, au fost eliberate apoi la scurt timp. Alţi ziarişti, tot de la AFP, au remarcat faptul că marţi la prânz numeroase familii se aflau încă la sediile comisariatelor de poliţie pentru a afla veşti despre rudele sau prietenii arestaţi. Cât despre acuzaţiile formulate de autorităţi împotriva celor reţinuţi, ele invocă de obicei acţiuni 'teroriste'. 'Autorităţile egiptene par să fi orchestrat o campanie severă şi extrem de eficientă pentru a opri aceste manifestaţii chiar înainte ca ele să înceapă', menţionează Amnesty International. 'Arestările în masă, străzile blocate, desfăşurarea masivă a forţelor de securitate au făcut imposibilă orice manifestaţie paşnică', sintetizează acest ONG.

După ce generalul al-Sissi a preluat puterea cu ajutorul armatei pe 3 iulie 2013, destituindu-l pe islamistul Mohamed Morsi, organizaţiile de apărare a drepturilor omului au atras atenţia asupra unor evenimente grave cum ar fi reprimarea violentă a oricărei tentative de opoziţie, arestările arbitrare, condamnările la moarte în procese colective, dispariţiile şi actelor de tortură, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.