Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arestat de armată, preşedintele Robert Mugabe refuză să cedeze: A anunțat că nu demisionează

The Guardian
Constantino Chiwenga Mugabe Robert

Preşedintele Zimbabwe, Robert Mugabe, a refuzat categoric joi să renunţe la puterea pe care o deţine neîntrerupt de 37 de ani în cursul unor discuţii cu generalii care au preluat controlul asupra capitalei Harare, relatează AFP.

Plasat în arest la domiciliu în noaptea de marţi spre miercuri, şeful statului, în vârstă de 93 de ani, s-a întâlnit pentru prima dată cu comandantul armatei care a preluat conducerea la Harare, a declarat o sursă apropiată armatei, scrie agerpres.ro.

Citește și: Mutare neașteptată a lui George Soros: În ce giganți a investit miliardarul

'Ei s-au întâlnit astăzi. El a refuzat să demisioneze, cred că încearcă să câştige timp', a declarat sursa citată, sub rezerva anonimatului.

Imagini de la întrevedere l-au prezentat pe preşedinte purtând un sacou bleumarin şi pantaloni gri alături de şeful Statului Major, generalul Constantino Chiwenga.

content-image

Citește și: Surprize, surprize! Cine-i va lua locul Laurei Codruța Kovesi la șefia DNA

Doi miniştri sud-africani trimişi de preşedintele Jacob Zuma au participat de asemenea la reuniune, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Externe care nu a dat niciun detaliu privind discuţiile purtate.

Soldaţi şi blindate sunt desfăşurate de miercuri dimineaţa în jurul mai multor puncte strategice ale capitalei.

Citește și: Antena 3, ‘bună de plată’ din cauza lui Mihai Gâdea: Cât costa derapajele vedetei

Lovitura de forţă a armatei, unul dintre pilonii regimului, face să se zdruncine conducerea celui mai vârstnic şef de stat în exerciţiu din lume.

Ofiţeri ai armatei din Zimbabwe au anunţat că au intervenit în noaptea de marţi spre miercuri pentru a elimina 'criminali' apropiaţi de preşedintele Robert Mugabe, dar au dezminţit orice tentativă de lovitură de stat contra stăpânului absolut al ţării din 1980, notează AFP.

Citește și: Detalii mai puțin știute despre procurorul care l-a „EXECUTAT” pe Dragnea! Colaborarea care va naște sute de controverse

Intrarea în scenă a militarilor are loc în plină criză deschisă între Mugabe şi şeful armatei, după demiterea săptămâna trecută a vicepreşedintelui ţării, Emmerson Mnangagwa, prezentat lung timp ca fiind succesorul său la conducerea ţării.

Fostul vicepreşedinte, Emmerson Mnangagwa, 75 de ani, a fost demis din funcţie şi a fugit din ţară, după un conflict cu prima doamnă a ţării, Grace Mugabe, 52 de ani. Figură controversată, aceasta are numeroşi opozanţi în cadrul partidului şi al guvernului.

Citește și: Atenție! Cine sunt, de fapt, specialiștii care îl mențin în viață pe Regele Mihai

După destituirea lui Mnangagwa, Grace Mugabe se află în poziţia ideală pentru a-i succede în funcţie soţului său, notează AFP.

Aflat în fruntea unui regim autoritar şi represiv de 37 de ani, Robert Mugabe a fost învestit de partidul său pentru alegerile prezidenţiale din 2018, în ciuda vârstei înaintate, 93 de ani, şi a sănătăţii sale fragile.

Citește și: Un GIGANT luat la rost de Cabinetul Tudose! Pe cine a atacat unul dintre miniștrii-cheie

Zimbabwe se află de la începutul anilor 2000 într-o criză economică şi financiară gravă care alimentează nemulţumirea populaţiei faţă de regim.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.