Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arestat și torturat: Prin ce trece Mihail Saakaşvili în propria-i țară

 Mihail Saakaşvili

Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, este victima ''torturii'', fiindu-i refuzat accesul la îngrijiri medicale de care el are nevoie în închisoare, a acuzat miercuri avocatul său, informează AFP.

"Din punct de vedere al dreptului internaţional, eşecul în a acorda îngrijiri medicale adecvate lui (Mihail) Saakaşvili este o formă de tortură continuă", a declarat avocatul Nika Gvaramia, în timpul unei audieri la un tribunal din Tbilisi, scrie agerpres.ro.

Saakaşvili, care a condus această ţară din Caucaz din 2004 până în 2013, a fost arestat şi apoi plasat în detenţie în 2021, pentru a ispăşi o condamnare pentru abuz de putere, pe care el o califică drept politică.

Fostul preşedinte pro-occidental, în vârstă de 54 de ani, a intrat de două ori în greva foamei pentru a protesta împotriva încarcerării sale şi a denunţa relele tratamente la care, potrivit lui, este supus în închisoare.

Un consiliu de medici independent a subliniat în decembrie că Saakaşvili suferă de grave probleme neurologice, consecinţe, potrivit lor, a relelor tratamente în detenţie.

Mihail Saakaşvili este judecat în prezent pentru că a intrat ilegal în Georgia, ţară pe care o părăsise pentru a se exila în străinătate, în Ucraina, înainte de a se întoarce în secret anul trecut. El riscă cinci ani de închisoare.

Miercuri, când a compărut la tribunal, Saakaşvili arăta slăbit. În timpul audierii, el a cerut să primească asistenţă medicală şi a fost nevoit să iasă pentru scurt timp din sală, susţinut de agenţi de securitate.

"Duminică, nu-mi mai simţeam picioarele şi nu puteam merge", a declarat Saakaşvili, afirmând că a slăbit 12 kilograme în câteva zile.

Arestarea lui Saakaşvili a exacerbat o criză politică în Georgia, care a izbucnit după alegerile legislative din 2020, câştigate cu scor strâns de partidul puterii Visul Georgian şi pe care opoziţia le-a calificat drept fraudate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.