Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Argentina protestează faţă de intenţia Londrei de a desfăşura exerciţii militare în Insulele Malvine

argentina

Guvernul argentinian a transmis Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord un protest formal în urma intenţiei guvernului de la Londra de a desfăşura exerciţii militare în Insulele Malvine (Falkland), arhipelag britanic din sudul Atlanticului a cărui suveranitate este de asemenea revendicată de Argentina, relatează joi agenţia EFE.

Conform unor surse oficiale, MAE argentinian a convocat-o marţi pe ambasadoarea britanică la Buenos Aires, Kirsty Hayes, pentru a-i transmite ''respingerea categorică'' de către guvernul argentinian a intenţiei Regatului Unit de a efectua exerciţii şi de a ''introduce noi actori militari'' în Insulele Malvine, potrivit Agerpres.

Diplomaţia argentiniană a amintit în acest sens relatări apărute în mass-media conform cărora ''pretinsa adunare din (provincia sârbă proclamată independentă, n.red) Kosovo a decis să trimită în Insulele Malvine până la şapte membri ai Forţelor de Securitate (KBS) din Kosovo'' într-o ''operaţiune în sprijinul păcii în conformitate cu acordul încheiat cu Regatul Unit asupra includerii personalului KBS în trupele de infanterie britanică în Malvine''.

Conform guvernului argentinian, această iniţiativă militară a Londrei constituie ''o demonstraţie nejustificată de forţă'' şi o ''îndepărtare deliberată de apelurile numeroaselor rezoluţii ale Adunării Generale a ONU şi ale altor foruri internaţionale care îndeamnă atât Argentina, cât şi Regatul Unit să reia negocierile în vederea găsirii unei soluţii paşnice şi definitive pentru disputa privind suveranitatea'' asupra Insulelor Malvine.

Pe data de 2 aprilie 1982, trupele argentiniene au ocupat Insulele Malvine (Falkland). Premierul britanic de la acea vreme, Margaret Thatcher, a ordonat o intervenţie militară pentru a le recupera. Războiul a durat 74 de zile şi s-a încheiat cu victoria trupelor britanice, arhipelagul rămânând sub controlul Londrei. În ciuda înfrângerii, Argentina continuă să revendice insulele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.