Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arheologii din Alba Iulia au găsit bijuterii de aur din epoca romană

arheologie

În cursul săpăturilor arheologice de la marginea cimitirului din Alba Iulia au fost găsite interesante vestigii din epoca romană, printre care bijuterii de aur, o casetă pentru farduri şi un vas de bronz unicat. Vestigiile descoperite sunt printre cele mai bogate găsite vreodată pe teritoriul fostei provincii Dacia romană.

Potrivit relatării presei române, vestigiile valoroase au fost descoperite în acelaşi loc în care, în martie, un grup de muncitori a distrus cu un excavator un sarcofag roman. În urma incidentului din primăvară arheologii au preluat controlul zonei aflate lângă cimitir. Conducerea oraşului intenţiona să extindă cimitirul, însă specialiştii au considerat că în prealabil mai este nevoie de efectuarea unor săpături arheologice. În antichitate, Alba Iulia figura sub denumirea de Apulum şi era una dintre cele mai importante oraşe din regiunea Dacia a Imperiului Roman.

Potrivit TVR vestigiile descoperite constituie una dintre cele mai bogate: s-au găsit opt bijuterii din aur şi un vas de bronz neobişnuit cum nu au mai fost găsite până acum altele similare pe teritoriul provinciei Dacia. De asemenea s-a găsit şi o casetă de farduri, monede, mai multe sute de bucăţi de vase ceramice, chiar şi o coasă romană, apreciată drept unică în zonă.

Potrivit experţilor, majoritatea vestigiilor datează din secolul al III-lea, dar unele piese găsite sunt şi mai vechi. Cotidianul central Adevărul relatează că săpăturile care au durat 60 zile au fost finanţate de conducerea oraşului. Au fost dezvelite peste 50 de locuri, printre care 19 morminte din epoca romană, surprinzătoare prin bogăţia lor, deoarece majoritatea mormintelor din epoca romană fuseseră deja prădate.

O parte din vestigii au fost deja restaurate şi reconstruite de lucrătorii muzeului, acestea urmând să fie expuse în cadrul unei expoziţii.

Presa şi arheologii au devenit atenţi la lucrările de lărgire a cimitirului din Alba Iulia în momentul în care muncitorii au distrus cu excavatorul un sarcofag roman vechi de 1.700 ani. În zonă trebuiau efectuate doar lucrări arheologice, nu şi de altă natură. Poliţia judeţeană Alba a demarat o anchetă penală pentru deteriorare şi distrugere care însă nu s-a încheiat nici până acum - relata miercuri portalul de ştiri Alba24.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.