Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arhidiaconul Mihail Bucă, cel mai apreciat psalt ortodox, după decizia neașteptată luată de Sfântul Sinod: 'Teologia se transmite prin cânt'

Mihail Buca

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis că anul 2023 va fi „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română.

Muzica psaltică a cuprins, în ultimii ani, o dezvoltare fără precedent în România. Pionier în acest proces laborios a fost și este arhidiaconul Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale și fondatorul Grupului Psaltic Tronos al Patriarhiei Române.

Citește și: FOTO Ce n-a făcut primarul, face Patriarhul: Într-un București fără brad de Crăciun, Patriarhul a adus unul uriaș din Bucovina

„Simt că este onorată munca celor care au contribuit și celor care au fost hărăziți de Dumnezeu să compună cântări bisericești și să le interpreteze”, a spus protopsaltul supranumit ”glasul ortodoxiei”.

El a menționat că partea de compoziție la imnografi este rezultatul inspirației de la Duhul Sfânt, iar partea de interpretare este de fapt teologhisire prin cântare, titrează basilica.ro.

„Cântărețul este și teolog și mărturisitor. Devine un apostol”, a spus arhidiaconul. „Teologia se transmite prin cânt.”

El a mărturisit că îi are în mod deosebit la inimă pe Anton Pann și Macarie Ieromonahul, „care au muncit foarte mult în acea eră de tranziție pentru a româniza cântarea”.

„Pe vremuri se cânta în biserici și în limba greacă, iar ei au adus cuvântul pe înțelesul nostru”, a afirmat Arhid. Mihail Bucă, care îi vede pe cei doi ca pe o punte între vechi și nou în cântarea bisericească românească.

„Anumiți compozitori sau profesori spun că noi, românii, avem un alt stil. Dar acesta face referire doar la limbă și la frazele melodice. Interpretarea rămâne aceeași, indiferent că ești psalt grec, sârb sau român”, a mai explicat protopsaltul Catedralei Patriarhale.

Părintele Arhidiacon Mihail Bucă avut un rol important în dezvoltarea muzicii psaltice româneşti, mai ales în ultimele două decenii. La iniţiativa sa a fost înfiinţat, în anul 1997, grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, format, în special, din tineri teologi pasionaţi de muzica psaltică de tradiţie bizantină. Ulterior, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a dat numele ”Tronos”, în anul 2007, iar grupul a fost luat sub patronajul Patriarhiei Române.

Pentru întreaga activitate misionară, părintele Arhidiacon Mihail Bucă a primit din partea Patriarhului Daniel „Ordinul Sfinţilor Martiri Brâncoveni”, în anul 2014, şi „Ordinul Sfântului Ioan Gură de Aur” în anul 2016. Protopsaltul Catedralei Patriarhale a fost distins și de Mitropolitul Teofan cu „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.