Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arhiepiscopia Tomisului: 'Discuţia asupra desfăşurării ritualului religios trebuie purtată de către autorităţi cu Patriarhia Române şi Sfântul Sinod'

arhiepiscopiatomisului.ro
sigla Arhiepiscopia Tomisului

Arhiepiscopia Tomisului a reacţionat după ce Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa a solicitat utilizarea linguriţelor de unică folosinţă la împărtăşanie, precizând că ritualul religios oficiat în Arhiepiscopie se oficiază în întreaga Patriarhie Română. Arhiepiscopia a precizat că o eventuală discuţie asupra desfăşurării ritualului religios trebuie purtată de către autorităţi la nivelul Patriarhiei Române şi al Sfântului Sinod, potrivit news.ro.

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa a transmis o adresă pe data de 23 martie, către Arhiepiscopia Tomisului prin care solicită interzicerea folosirii unei linguriţe pentru împărtăşitul mai multor persoane, iar pentru eliminarea riscului de îmbolnăvire să fie utilizate linguriţe de unică folosinţă.

“În contextul epidemiologic actual, dar şi pentru respectarea normelor elementare de igienă, vă solicităm să impuneţi urgent interzicerea folosirii unei linguriţe pentru împărtăşitul mai multor persoane. De asemenea, este important ca pentru distribuirea/porţionarea împărtăşaniei, recipientul să permită turnarea în linguriţă şi nu scufundarea acesteia în pocal, manoperă ce poate duce la contaminarea conţinutului cu risc pentru sănătatea persoanelor prin transmiterea unor boli infecţioase. În sensul asigurării unei practici corecte, care să elimine riscul de îmbolnăvire, vă recomandăm utilizarea linguriţelor de unică folosinţă”, se arată în adresa DSP Constanţa.

Arhiepiscopia Tomisului a tranmis marţi, că această adresă este tardivă deoarece a fost interzis accesul credincioşilor la slujbele bisericeşti.

Citește și: Profilul morţilor de COVID-19 din Italia: Nicio victimă sub 30 de ani, doar trei morţi fără alte boli, vârsta medie este 80 de ani

“Adresa este tardivă şi fără scop, întrucât Ordonanţa militară nr. 2 a interzis accesul public al credincioşilor la slujbele bisericeşti. Ne miră foarte tare conţinutului adresei, care pare a fi scrisă direct de către profesorul Emil Moise, care, în ultima vreme, desfăşoară o anti-cruciadă la adresa slujbelor oficiate la Arhiepiscopia Tomisului şi de către IPS Teodosie. Probabil, din exces de zel, funcţionarii DSP s-au grăbit să se acopere cu hârtii, auzind de ameninţările penale ale lui Emil Moise”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei.

Sursa citată menţionează că ritualul religios oficiat în Arhiepiscopie se oficiază în întreaga Patriarhie Română, iar o eventuală discuţie privind desfăşurarea acestui ritual trebuie purtată de autorităţi la nivelul Patriarhiei şi Sfântului Sinod.

“Reprezentanţii DSP ar fi trebuit să ştie că Arhiepiscopia Tomisului este parte integrantă a Patriarhiei Române, că ritualul religios oficiat în Arhiepiscopie se oficiază în întreaga Patriarhie Română, şi că Legea Cultelor permite BOR să îşi organizeze cultul potrivit propriilor norme canonice, factorul decizional fiind Sf. Sinod. Prin urmare, o eventuală discuţie asupra desfăşurării ritualului religios trebuie purtată de către autorităţi la nivelul Patriarhiei Române şi al Sf. Sinod”, se mai arată în comunicatul Arhiepiscopiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.