Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arhiepiscopul Ciprian, rugăciuni la mormântul lui Simion Mehedinți la 153 de ani de la nașterea marelui savant

basilica.ro
ÎPS Ciprian

Duminică, 17 octombrie, Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului și Vrancei a înălțat rugăciuni pentru sufletul savantului Simion Mehedinți la mormântul acestuia aflat lângă biserica din Soveja.

Evenimentul a avut loc în contextul „Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul” și a marcat împlinirea a 153 de ani de la nașterea marelui geograf (16 octombrie 1868)

Ierarhul a participat apoi și la momentul literar prezentat de un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale din comună, informează Basilica.ro.

Comemorarea a avut loc la finalul Sfintei Liturghii oficiate de IPS Ciprian în biserica din Soveja. În cadrul slujbei a fost hirotonit un nou preot pentru Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din Buzău.

Vezi mai multe detalii pe site-ul oficial al Eparhiei.

Simion Mehedinți a fost fiul dascălului bisericesc din Soveja, Neculai Mehedinţi, și nepotul preotului Radu Mehedinţu. A crescut într-o familie numeroasă, având zece frați.

A urmat clasele primare la Școala din Vidra iar cursurile liceale la Focșani și București. A studiat apoi apoi în Franța și Germania. A devenit profesor la Universitatea din București, la prima catedră de geografie din România. A fost membru titular al Academiei Române din anul 1915 și director al revistei Convorbiri literare.

Simion Mehedinți a avut un rol important în dezvoltarea gândirii geografice și geopolitice în România. S-a preocupat de stabilirea obiectului și conținutului geografiei, de precizarea locului ei în sistemul științelor, de determinarea legilor și categoriilor geografice și a metodelor de cercetare în geografie și geopolitică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.