Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aria Protejată Sakar înregistrează un număr record de vulturi în septembrie

sohu.com
vultur

Peste 20 de vulturi grifon şi de vulturi negri au fost înregistraţi în Aria Protejată Sakar la jumătatea lunii septembrie, un număr record pentru observarea simultană a indivizilor din aceste specii protejate. Păsările au fost înregistrate prin transmiţători prin satelit şi în urma informaţiilor primite de la fermierii locali şi parteneri, au anunţat organizaţiile Green Balkans (Balcanii Verzi n.r.) şi Fund for Wild Flora and Fauna (FWFF - Fondul pentru Floră şi Faună Sălbatică n.r.).

Aria Protejată Sakar face parte din reţeaua europeană de zone protejate NATURA 2000. Doar vulturul grifon este trecut pe lista speciilor de vultur ce necesită protecţie în această arie, dar în ultimii câţiva ani zona a crescut în importanţă şi pentru vulturul negru, fiind văzute frecvent păsări care caută hrană şi o pereche de vulturi care se odihneau în apropierea unuia dintre cuiburile artificiale instalate de organizaţia Green Balkans şi de Fundaţia Kartal Nest. Astfel Sakar devine unul dintre cei mai importanţi munţi pentru protecţia vulturilor din Bulgaria după Rodopii Orientali, lanţul Balcanilor, Pirin şi Rila. Această regiune pare să conecteze coloniile separate de vulturi din cele două specii din Bulgaria, Grecia şi Turcia, conform Agerpres.

Sakar este important şi pentru alte specii rare de păsări de pradă, aşa cum este vânturelul mic (specie de şoim n.r.) şi vulturul imperial. Activităţile de cercetare şi de conservare din aria protejată sunt desfăşurate în cadrul câtorva programe finanţate prin Programul LIFE al UE, inclusiv LIFE pentru vulturul cu barbă (zăganul) şi LIFE pentru vânturelul mic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.