Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aripa militară a PKK anunță sfârșitul armistițiului preelectoral

pkk

Aripa militara a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a anuntat joi sfârsitul suspendarii operatiunilor lor militare împotriva fortelor de securitate turce, un armistitiu decretat înaintea alegerilor legislative anticipate, care au fost câstigate duminica trecuta de partidul presedintelui Recep Tayyip Erdogan, relateaza Reuters si AFP.

'Perioada suspendarii unilaterale (a operatiunilor militare) s-a încheiat din cauza politicii de razboi si de atacuri ale AKP (Partidul Justitiei si Dezvoltarii, islamo-conservator)', al presedintelui Erdogan, scrie PKK într-o declaratie reprodusa de agentia de presa kurda Firat News.

La 10 octombrie, rebelii au anuntat începerea unei 'perioade de inactivitate' înaintea legislativelor pentru a nu 'împiedica alegeri echitabile' la 1 noiembrie. Ei au precizat totusi ca vor raspunde la orice atac din partea fortelor turce.

De duminica, aviatia turca a efectuat doua serii de lovituri aeriene împotriva unor obiective ale PKK, atât în sud-estul Turciei, locuit de o majoritate kurda, cât si în bastionul acestora din muntii din nordul Irakului.

Confruntari violente au opus de asemenea în ultimele zile rebelii kurzi fortelor de securitate turce în mai multe localitati din Turcia, în cursul carora si-au pierdut viata cel putin doi soldati turci si patru combatanti kurzi. Statul Major al armatei turce a afirmat joi ca atacurile aeriene au provocat moartea a 16 militanti PKK.

Erdogan a reiterat miercuri ca operatiunile militare turce vor continua 'pâna când organizatia terorista va parasi pamântul turc si va depune armele'.

Dupa mai mult de doi ani de armistitiu, confruntarile între PKK si armata sau politia turca s-au reluat la sfârsitul lunii iulie, soldându-se cu numeroase victime. Astfel, a fost spulberat fragilul proces de pace angajat în toamna anului 2012 pentru a pune capat conflictului, care a facut peste 40.000 de morti din 1984 si pâna acum.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.