Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aritmiile cardiace, tratate prin ablație cu radiofrecvență

radu vatasescu sanador

Tulburările de ritm cardiac sunt afecțiuni caracterizate prin transmiterea dezorganizată a semnalelor electrice de la nivelul inimii, cu apariția unor bătăi neregulate. Aritmiile sunt frecvent întâlnite la pacienții cu boli cardiovasculare și se împart în mai multe grupe, după tipul de activitate electrică: bradiaritmii (cu frecvență cardiacă scăzută), extrasistole (cu bătăi cardiace suplimentare, în afara ritmului regulat), aritmii supraventriculare (cu origine atrială), aritmii ventriculare (cu origine ventriculară).

În tulburările de ritm, pacienții pot avea diverse acuze: palpitații, durere sau disconfort toracic, respirație dificilă (dispnee), oboseală (fatigabilitate), amețeală, pierderea conștienței (sincopă) și chiar moarte subită. Aritmiile pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții și, în unele situații, pot pune viața pacientului în pericol.

Terapia ablativă este o procedură de cardiologie intervențională prin intermediul căreia se distruge țesutul cardiac responsabil de declanșarea unei tulburări de ritm, în scopul eliminării substratului aritmogen, cu ajutorul radiofrecvenței (un curent electric special încălzește o mică porțiune de țesut, pentru a întrerupe circuitul). Ablația prin radiofrecvență este o tehnică revoluționară în tratamentul aritmiilor, în prezent fiind utilizată ca terapie de primă linie în numeroase scheme de tratament al aritmiilor, precum și în cazul pacienților pentru care tratamentul medicamentos nu mai este eficient.

Această procedură se realizează endovascular, utilizând catetere (tuburi subțiri, flexibile, cu electrod) introduse prin abord arterial până la nivelul cordului. Scopul utilizării cateterului este de a efectua inițial o hartă a impulsului electric (mapping). Ulterior, cu ajutorul radiofrecvenței, medicul realizează mai multe puncte cicatriceale pe miocard, obținând un nou traseu, de data aceasta corect, al impulsului electric.

În cazul unor ablații mai complexe, cu grad crescut de dificultate, practicate pentru aritmii precum fibrilația atrială, fluttere și tahicardii cu afectare structurală, este necesară și integrarea imagistică anatomică și funcțională, atât prin crearea de hărți intracardiace (mapping) în timp real, cât și prin suprapunerea imaginii cu cea obținută în prealabil prin tomografie computerizată cardiacă sau rezonanță magnetică cardiacă.

În Centrul de Aritmologie din Spitalul Clinic SANADOR, pacienții pot beneficia de toate tipurile de proceduri diagnostice (studii electrofiziologice simple, cartografiere 3D) și terapeutice (ablații), atât standard, cât și complexe. Intervențiile sunt posibile datorită tehnologiei disponibile: angiograful Philips Azurion 7, cel mai performant tip de angiograf din sud-estul Europei, și sistemul avansat de mapping 3D Carto 3.

Ablația prin radiofrecvență este o procedură minim invazivă, care se realizează în Laboratorul de electrofiziologie din cadrul Departamentului de Cardiologie intervențională SANADOR. Acesta este dotat cu tehnologie de înaltă performanță, cu ajutorul căreia se detectează sursa aritmogenă și se realizează ablația, în condiții de maximă siguranță, cu stricta monitorizare a funcțiilor vitale ale pacientului. Procedura se realizează cu sedare parțială și anestezie locală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.