Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arlene Foster, lidera DUP, poate face sau desface majoritatea Theresei May în parlament

mirror.co.uk
Arlene Foster

Şefa partidului unionist nord-irlandez DUP, Arlene Foster, negociatoare experimentată, marcată de confruntările sângeroase care au zguduit Irlanda de Nord în tinereţea sa, dispune de puterea de a face sau desface majoritatea premierului britanic, Theresa May, în parlamentul de la Londra, scrie marţi într-un comentariu AFP. Arlene Foster avea opt ani când tatăl său a fost ţinta unei tentative de asasinat executate de către oameni ai Armatei Republicane Irlandeze (IRA), la ferma lor situată în apropiere de frontiera, puternic militarizată în acea vreme, cu Republica Irlanda. La vârsta de 16 ani, ea a supravieţuit exploziei autobuzului şcolar în care se afla, acesta fiind un alt atentat comis de IRA, care îl viza pe şofer, membru al forţelor armate.

În prezent, pe umerii dnei Foster (46 de ani) stă echilibrul forţelor politice britanice. În urmă cu numai o lună, ea a trebuit să părăsească postul de şefă a executivului de la Belfast, din cauza unui scandal privind gestionarea subvenţiilor destinate energiilor regenerabile. Arlene Foster s-a întâlnit marţi cu Theresa May pentru a stabili împreună un acord de sprijin pentru guvernul minoritar al premierului britanic.

Sprijinul din partea celor 10 deputaţi ai formaţiunii dnei Foster, Partidul Democrat Unionist (DUP), îi va permite dnei May să dispună de o majoritate fragilă pentru a guverna, după alegerile legislative din 8 iunie, când Partidul Conservator britanic şi-a pierdut majoritatea absolută în Camera Comunelor.

Acordul îi va permite partidului DUP un acces inedit la putere, îndeosebi în chestiuni internaţionale şi în ce priveşte strategia de ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană. DUP s-a pronunţat în favoarea Brexit-ului la referendumul de anul trecut, dar doreşte menţinerea unei frontiere deschise cu Republica Irlanda.

Înlăturând criticile referitoare la poziţii ultraconservatoare ale partidului său privind mariajul homosexual, avortul sau schimbările climatice, Arlene Foster a dat asigurări că DUP va tempera aceste critici. Dacă se aventurează în necunoscut, această fostă avocată, membră a Adunării nord-irlandeze, este experimentată în negocieri delicate, şi ea a ştiut să treacă prin încercări. Într-un interviu în Belfast Telegraph, Arlene Foster a recunoscut că atentatele la care a fost martoră în copilăria sa i-au modelat viziunea despre viaţă. ''Aceasta face parte din ceea ce sunt, nu-mi poate fi luat. Mi-a modelat adolescenţa, opţiunile politice, dar, în acelaşi timp, cred că nu trebuie lăsat trecutul să decidă viitorul'', a spus ea.

Tatăl său a supravieţuit atacului din 1979, dar familia sa a fost apoi mutată, de la mica lor fermă, în oraşul Lisnaskea. În timpul studiilor sale de drept la Queen's University din Belfast, Arlene Foster s-a alăturat Asociaţiei Tinerilor Unionişti, organizaţia de tineret a Partidului Unionist din Ulster (UUP), care a guvernat aproape fără opoziţie în Irlanda de Nord de la înfiinţarea sa în provincie în 1922, conform Agerpres.

Aleasă în noua adunare nord-irlandeză în 2003, Arlene Foster a părăsit UUP în anul următor şi a aderat la DUP pentru a protesta faţă de termenii acordului de pace pentru Irlanda de Nord, care a pus capăt unei perioade de trei decenii de violenţe, acord negociat de liderul UUP, David Trimble. De confesiune anglicană, Arlene Foster a recunoscut în acea epocă dificultăţile sale de a adera la un partid dominat de bărbaţi şi cu rădăcini în Biserica presbiteriană liberă din Ulster, fondată, ca şi partidul, de către Ian Paisley. Ea a avansat însă rapid în ierarhia partidului.

Şefă a executivului nord-irlandez din ianuarie 2016, Arlene Foster, căsătorită şi mamă a trei copii, a avut relaţii dificile cu adjunctul său, Martin McGuinness, membru al partidului Sinn Fein. McGuinness a demisionat în ianuarie 2017 şi, după câteva săptămâni, fiind grav bolnav, a încetat din viaţă. Prezentă la funeraliile lui McGuinness în Derry, bastion al naţionaliştilor irlandezi, Arlene Foster a fost aplaudată de asistenţă, mulţi considerând aceasta un semn al unei schimbări de epocă, chiar dacă tensiunile rămân aprinse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.